BBC objavil seznam najboljših serij v letu 2024

Navdih 19. Jun 202421:46 0 komentarjev
Baby Reindeer
Foto: Netflix/ Printscreen/Youtube

Britanski BBC je objavil seznam najboljših desetih televizijskih serij pri ponudnikih pretočnih vsebin letos.

V vrsti serij letošnjega leta, ki jih najdemo pri ponudnikih pretočnih vsebin, je britanski BBC izbral deset najbolj izstopajočih.

Katere so najboljše serije leta 2024?

1. True Detective: Night Country

V četrti sezoni te serije Jodie Foster igra strogo šefico policije v majhnem mestu na Aljaski, kjer vodi preiskavo grozljivega primera večkratnega umora. Serija je postavljena v čas v letu, ko na območju dva tedna ne vzide sonce. Kadri dogajanja v nočnem času so posneti tako odlično, da gledalec občuti mraz in ga potegne v svet, v katerem se prepletajo življenja znanstvenikov s področja visoke tehnologije in v nadnaravne sile verujočega lokalnega prebivalstva. Na družbenih omrežjih nekateri radi iščejo povezave s prvo sezono, ki je bila predvajana leta 2014, vendar je večina prepričana, da ne gre vleči povezav, saj da gre za zgodbo zase. Serija je na voljo pri ponudniku pretočnih vsebin HBO.

2. Shogun

Takoj ko se je leta 2019 končala serija Igra prestolov, se je začelo ugibati, katera nova fantazijska serija bo prevzela njeno mesto. Nekaj let kasneje se je nato izkazalo, da jo je nasledila serija brez fantazijskih elementov. Gre za zgodovinsko dramo o resnični Japonski iz 17. stoletja. Ta kljub temu ponuja oster pogled na svet, epske vizualne podobe ter vpogled v podrobnosti političnega manevriranja. Shogun, ki temelji na zgodovinskem romanu Jamesa Clavella – po tem je bila sicer že v osemdesetih letih posneta izjemno uspešna miniserija, je osredotočen na britanskega mornarja Johna Blackthorna, ki je doživel brodolom pred japonsko obalo. Gre za odlično posneto in odigrano serijo, ki je na trenutke tudi neomajno brutalna, piše BBC. Serija je na voljo pri ponudniku pretočnih vsebin Hulu in Disney+.

3. Baby Reindeer

Gre za avtobiografsko srhljivo dramo Richarda Gadda, za katero se zdi, da se je na Netflixu pojavila od nikoder. Kljub temu je postala ena največjih in najbolj vznemirljivih uspešnic leta. Gadd je ustvaril in tudi odigral glavni lik v seriji Donnyja Dunna, ki se spoprijatelji z Martho, s katero se spoznata v baru, v katerem dela Dunn. Martha fantazira o njuni zvezi, ga začne nadlegovati preko elektronske pošte in mu skoraj uniči življenje. Martho odlično odigra Jessica Gunning, ki glavni ženski lik serije naredi hkrati grozljiv in pomilovanja vreden. Napetost se skozi serijo stopnjuje do točke, da je za gledalca že skoraj mučna. Serija je na voljo pri ponudniku pretočnih vsebin Netflix.

4. Fallout

Gre za še eno priredbo postapokaliptične igralne franšize, ki je verjetno celo uspešnejša od The Last of Us. Osupljivo stilizirana in pretkano smešna različica serije Fallout je postavljena v svet, opustošen od jedrske vojne. Britanska igralka Ella Purnell igra prebivalko Trezorja 33 na misiji na Zemlji, na kateri želi rešiti svojega ugrabljenega očeta. Serija je na voljo pri ponudniku pretočnih vsebin Amazon Prime.

5. Ripley

Andrew Scott v tej hitchcockovski različici romana Patricie Highsmith Nadarjeni gospod Ripley igra očarljivega, a smrtonosnega prevaranta Toma Ripleyja. Dramatična črno-bela serija se dogaja v Neaplju in Rimu v šestdesetih letih 20. stoletja. Posnel jo je z oskarjem nagrajeni Robert Elswit. Serija odlično prikazuje čudoviti temačen svet, v katerem se Ripley iz malega prevaranta v New Yorku povzpne v prebivalca “la dolce vita” potem, ko si prisvoji identiteto svojega brezdelnega in bogatega prijatelja Dickieja Greenleafa, ki ga igra Johnny Flynn. Serija je na voljo pri ponudniku pretočnih vsebin Netflix.

6. One Day

Niti ena serija tega leta ni izzvala toliko čustev kot serija One Day, ki je priredba britanske romance Davida Nichollsa. Serija prikazuje vzpone in padce razmerja Dexterja in Emme, ki sta par od študijskih let naprej. Zgodba prikazuje vsakič isti dan, in sicer vsak 15. julij v njuni 20-letni zvezi. Začetek serije je postavljen v osemdeseta leta prejšnjega stoletja in predstavlja nostalgično potovanje, skupaj s skrbno izbranimi pop skladbami, ki ustrezajo temu obdobju. V seriji izstopajo glavna igralca, Leo Woodall, ki zlahka odigra arogantnega, a hkrati občutljivega Dexterja, medtem ko je Ambika Mod inteligentna, a ranljiva Emma. Serija je na voljo pri ponudniku pretočnih vsebin Netflix.

7. Monsieur Spade

Projekt, v katerega je verjel le malokdo, je postal eno izmed največjih presenečenj letošnjega leta. Clive Owen igra Sama Spadeo, zasebnega detektiva, ki se preseli iz zanikrnega San Francisca v francosko mestece. Owen je ustvaril lik, ki je ostroumen in čustveno hladen, včasih pa tudi zmeden, zlasti ko poskuša obvladati francoski jezik. V seriji ne manjka zapletenih osebnih odnosov in seveda umorov, za katere si ne more pomagati, da jih v malem francoskem mestecu ne bi raziskal.

8. Mr Bates vs the Post Office

Redko je mogoče televizijski seriji pripisati oprijemljiv vpliv na delovanje vlade, a v začetku leta se je s to miniserijo zgodilo ravno to. Osredotoča se namreč na škandal nacionalne pošte, ko je bilo več kot 700 vodij poštnih poslovalnic zaradi okvare računalniškega sistema po krivem obtoženih kraje in goljufij. Ko so serijo januarja predvajali v Združenem kraljestvu, je dosegla tako velik odmev, da je premier Rishi Sunak napovedal, da bo sprejel novo zakonodajo za “hitro izpustitev in odškodnino žrtvam”. Drama v štirih delih sijajno združuje človeške zgodbe z nečloveško birokracijo, s katero se srečujejo. Serija je pokazala, kakšne premike lahko filmska umetnost dela tudi v politiki.

9. The Regime

Kate Winslet je v tej črni politični komediji Elena Vernam, zabavna, srhljiva in v vrhunski formi v vlogi diktatorke izmišljene srednjeevropske države. Kaže se kot populistka, ki v prazničnem nagovoru prepeva božične pesmi, po drugi strani pa je neusmiljena v svoji odločenosti, da se obdrži na oblasti. Napada bližnje države in zapira svoje politične nasprotnike. Winslet lepo uravnoteži komične in zlobne elemente svojega lika in je obkrožena z zvezdniško igralsko zasedbo, vključno z Matthiasom Schoenaertsom kot sociopatskim vojakom, ki postane njen ljubimec, Andreo Riseborough kot njeno prestrašeno služkinjo ter Hughom Grantom kot kanclerjem, ki ga Elena zamenja.

10. 3 Body Problem

Ta znanstvenofantastična serija je bila že pred začetkom predvajanja deležna veliko pompa, saj je bila naslednji projekt ustvarjalcev Igre prestolov Davida Benioffa in Dana Weissa. Čeprav serija ni dosegla takšnega uspeha, na kakršnega so ustvarjalci upali, so jo na BBC vseeno uvrstili na seznam. Serija temelji na kitajskem romanu in pripoveduje zgodbo o skupini prijateljev znanstvenikov, ki poskušajo ugotoviti, kaj se dogaja s serijo samomorov v njihovi skupnosti. Serija si postavlja vprašanje, kaj bi storili, če bi vedeli, da bo človeška rasa uničena. Serija je prinesla tudi enega najbolj šokantnih televizijskih prizorov leta. Netflix je že napovedal, da bo serija dobila drugo in tretjo sezono.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!