Bela hiša na Bližnji vzhod zopet pošilja diplomatsko pomoč

Svet 08. Jun 202412:16 3 komentarji
Antony Blinken
Antony Blinken (Foto: Sarah Silbiger/REUTERS)

Prihodnji teden se bo na Bližnjem vzhodu zopet mudil ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki si bo prizadeval doseči napredek v pogajanjih o premirju v Gazi

Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo med ponedeljkom in sredo obiskal Egipt, Izrael, Jordanijo in Katar, so v petek sporočili iz ameriškega State Departmenta.

“Državni sekretar se bo s partnerji pogovoril o potrebi po sklenitvi sporazuma o prekinitvi ognja, ki bo zagotovil izpustitev vseh talcev,” je v petek dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller, poroča dpa.

Blinken se je od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi, že večkrat mudil na Bližnjem vzhodu. Do napovedi novega obiska prihaja po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden minuli petek predstavil načrt v treh fazah, ki naj bi privedel do prekinitve ognja v Gazi in izpustitve izraelskih talcev.

Blinken naj bi v pogovorih s političnimi predstavniki držav na Bližnjem vzhodu poudaril, da je “pomembno, da Hamas sprejme ta predlog, ki je skoraj enak tistemu, ki so ga že potrdili prejšnji mesec”, je še navedeno v izjavi State Departmenta, s katero so napovedali Blinknov obisk.

“Razpravljal bo o tem, kako bi najnovejši predlog o prekinitvi ognja koristil tako Izraelcem kot Palestincem. Poudaril bo, da bi s potrditvijo načrta ublažili trpljenje v Gazi, omogočili dobavo veliko večjih količin humanitarne pomoči in Palestincem omogočili, da se vrnejo na svoje domove,” so še sporočili.

Predloga predsednika Bidna sicer za zdaj še nista podprla niti Izrael niti Hamas, ki imata glede prekinitve ognja vsak svoje zadržke in pogoje. Bidnov predlog v prvi fazi predvideva, da bi za šest tednov vzpostavili popolno prekinitev ognja, ki bi ji sledilo trajnejše premirje. Palestinsko gibanje Hamas želi dobiti zagotovila, da bo Izrael prekinitev ognja dejansko spoštoval, izraelske oblasti pa vztrajajo, da je cilj vojne v Gazi uničenje Hamasa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje