Bele nitke na banani pravi zaklad: nikoli več jih ne boste odstranili

Navdih 06. Sep 202417:23 0 komentarjev
Banana
Foto: PROFIMEDIA

Banane spadajo med najbolj priljubljeno sadje, a številni ne marajo belih nitk, zato jih odstranijo. A so pravzaprav zelo koristne.

Banane spadajo med najbolj priljubljeno sadje, a imajo tudi dele, ki nekaterim grejo pošteno na živce.

To so nitke, ki z zrelih banan visijo, pri manj zrelih pa so nanje pritrjene ter veljajo za nezaželene. A so pravzaprav zelo koristne, ti snopi razporejajo hranila po banani med njeno rastjo, kar omogoča njen značilni okus, ki ga obožujemo.

Predavateljica na ameriški univerzi v Massachusettsu Nicole Gilt trdi, da so laski enako hranljivi in zdravi kot banana sama.

“Ni razloga, da bi se jih izogibali – niso nevarni, nasprotno, vlaknine so dobre za naše telo, še posebej, če imate prebavne težave,” je povedala za The Huffington Post. Gilt je ljudem svetovala, naj uživajo čim več vlaknin. Za ljudi, ki imajo težave z zaprtjem ali slabostjo, so lahko bananine vlaknine po dolgotrajnem uživanju dobra rešitev. “Bananine niti so pravzaprav zelo okusne, zato se jim ne izogibajte,” je dodala. Po njenih besedah mnogi nitk ne marajo, saj imajo oster in specifičen okus,

Tudi sicer banane vsebujejo koristna hranila. V povprečju ena srednja banana vsebuje 27 gramov ogljikovih hidratov, 3 grame rastlinskih vlaken, 14 gramov naravnih sladkorjev in en gram beljakovin. Vsebujejo tudi veliko vitaminov, kot so B kompleks, vitamini C, E in A ter magnezij, kalij, kalcij, pa tudi minerale: fosfor, železo, magnezij, cink in fluor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!