Bella Hadid po kontroverzni kampanji z odvetniki nad Adidas

Svet 22. Jul 202410:16 4 komentarji
Bella Hadid
Foto: PROFIMEDIA

Bella Hadid se je odločila za pravni boj proti Adidasu, po tem, ko so umaknili njeno nedavno oglaševalsko kampanjo. V njej je nosila tekaške copate, navdihnjene z vzorcem z olimpijskih iger v Münchnu leta 1972.

Medij Us Weekly poroča, da je manekenka Bella Hadid najela pravnega svetovalca za tožbo proti Adidasu. Očita jim “pomanjkanje javne odgovornosti” pri kampanji za tekaške copate, ki se navezujejo na olimpijske igre v Münchnu leta 1972.

Bella Hadid nima težav s tem, da je Adidas kampanjo umaknil, je pa po besedah vira razburjena, da so se sklicevali na olimpijske igre leta 1972, ne da bi pri tem upoštevali zgodovinski kontekst. Podjetje medtem zatrjuje, da je vsaka povezava med oglaševalsko kampanjo in tragičnim dogodkom iz leta 1972 povsem nenamerna.

Adidasova kampanja si je prislužila kritike Izraela in številnih drugih zaradi uporabe olimpijskih iger za navdih kljub terorističnemu napadu, ki se je takrat zgodil. Prav tako je Izrael obsodil odločitev, da v oglasu uporabijo manekenko palestinskega rodu.

“Zavedamo se, da je prišlo do povezav s tragičnimi zgodovinskimi dogodki, čeprav so te povsem nenamerne, in se opravičujemo za povzročeno razburjenje ali stisko,” so zapisali v izjavi. “Verjamemo v šport kot združevalno silo po vsem svetu in si bomo še naprej prizadevali za raznolikost in enakost pri vsem, kar počnemo,” so dodali.

Športni copati SL72
Športni copati adidas SL72. (Foto: PROFIMEDIA)

Le teden dni pred začetkom olimpijskih iger leta 1972 je osem članov palestinske militantne skupine Črni september ugrabilo 11 izraelskih športnikov in trenerjev, nato pa so vse ubili. Umorili so tudi nemškega policista.

V oglasu za tekaške copate SL72 je Bella Hadid pred rdečim ozadjem s šopkom rož. Kampanjo so medtem že izbrisali z vseh družbenih medijev podjetja Adidas.

Hadid polemike še ni javno komentirala, je pa v začetku tedna na Instagramu delila posnetek, na katerem stoji ob oglasnem panoju Adidasa. 20. julija je objavo izbrisala. Je pa vir blizu manekenke povedal, da “nasilje ni v skladu z Bellinimi pogledi”.

Bella Hadid je bila rojena v ZDA, njen oče pa je palestinski nepremičninski mogotec Mohamed Hadid.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje