Beloruski predsednik Lukašenko pomilostil 37 zapornikov

Svet 16. Sep 202422:07 0 komentarjev
Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je danes pomilostil 37 zapornikov, obsojenih zaradi ekstremističnih kaznivih dejanj, s čimer Minsk pogosto označuje politične zapornike. Gre za četrti niz pomilostitev v zadnjih mesecih, tokrat naj bi bili med 37 pomiloščenimi tudi kronični bolniki in upokojenci.

“Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je pred dnevom narodne enotnosti podpisal odlok o pomilostitvi še 37 oseb, obsojenih zaradi ekstremističnih kaznivih dejanj,” je poročala beloruska tiskovna agencija Belta. Identitete izpuščenih zapornikov niso razkrili. Urad beloruskega predsednika je to potezo označil za “nov prikaz humanega ravnanja države do kaznjencev” in zatrdil, da so se zaporniki pokesali.

V zaporih v Belorusiji je sicer po navedbah nevladnih organizacij več sto političnih zapornikov, mnogo izmed njih so zaprli po množičnih protestih proti Lukašenku in njegovi sporni ponovni izvolitvi na položaj pred štirimi leti.

Protestniki so takrat Lukašenka, ki je na oblasti od leta 1994, obtožili prirejanja izida volitev. Oblasti pa so grobo zatrle množične demonstracije in zaprle na stotine ljudi, medtem ko jih je več tisoč pobegnilo v tujino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!