Benjamin Netanjahu nepričakovano obiskal Gazo

Svet 18. Jul 202418:04 > 20:16 2 komentarja
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu je nepričakovano obiskal Gazo, kjer od lanskega oktobra potekajo spopadi med gibanjem Hamas in izraelsko vojsko.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes nepričakovano obiskal Gazo.

Iz njegovega kabineta so sporočili, da je obiskal izraelske vojake v mestu Rafa na jugu Gaze. Več o obisku za zdaj še ni znanega, poroča AP. V času povečane vojaške agresije na območju je vojake obiskal že novembra in decembra, še poroča ameriška tiskovna agencija.

Ameriški mediji ob obisku izraelskega premierja predvsem opozarjajo, da bi lahko njegova prisotnost v regiji ogrozila morebitna pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi. Odnose med Hamasom in Izraelom bi lahko dodatno zaostrila odločitev izraelskega parlamenta, da zavrne ustanovitev palestinske države. Poslanci so odločitev sprejeli le nekaj ur pred Netanjahujevim obiskom.

Netanjahu preprečil vzpostavitev bolnišnice za otroke iz Gaze

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes razveljavil ukaz svojega obrambnega ministra Joava Galanta, ki je odredil izgradnjo poljske bolnišnice v Izraelu za zdravljenje bolnih otrok iz Gaze. Odločitev premierja kaže na nove razprtje znotraj Netanjahujeve vlade, tuje medije povzema STA.

Izraelski uradnik, ki je želel ostati neimenovan, je za AFP povedal, da je obrambno ministrstvo že pred dvema tednoma na premierjev urad naslovilo pobudo, naj pospeši evakuacijo bolnih otrok iz Gaze, vendar ni prejelo odgovora. Posledično je Galant sam odredil izgradnjo bolnišnice.

Spopadi med gibanjem Hamas in Izraelom na območju Gaze vztrajajo že od 7. oktobra. V tem času se je z vsega sveta zvrstilo več pozivov k umiritvi ognja. Med pomembnejšimi pozivi je bil predlog Izraela, ki ga je predstavil ameriški predsednik Joe Biden. Nanizal je tri korake, ki bi lahko vodili v stalno premirje. Netanjahu se sicer poleg obiska Gaze pripravlja tudi na nagovor ameriškega kongresa, ki bo 24. julija.

Izraelski ofenzivi v Gazi, ki je doslej zahtevala najmanj 38.713 življenj, tako za zdaj še ni videti konca. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je medtem za savdsko televizijo Al Arabiya izjavil, da lahko “voditelji Hamasa končajo trpljenje prebivalcev Gaze, če prenehajo biti trmasti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje