Benjamin Netanjahu v ZN branil dejanja Izraela: številni zapustili dvorano

Svet 27. Sep 202420:14 1 komentar
Benjamin Netanjahu
Foto: Eduardo Munoz/REUTERS

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v Generalni skupščini ZN v New Yorku dejal, da se njegova država bori za preživetje. V svojem govoru je zagrozil Iranu s povračilnimi ukrepi, če bo Izrael napaden. Poudaril je še, da mora palestinsko islamistično gibanje Hamas, proti kateremu se v Gazi bori Izrael, oditi.

Benjamin Netanjahu je svoj govor v Generalni skupščini ZN začel z obsodbo “laži in obrekovanja” proti njegovi državi.

“Moja država je v vojni in se bori za preživetje. Toda po tistem, ko sem slišal laži in klevete proti svoji državi od mnogih govornikov na tem odru, sem se odločil, da pridem in predstavim resnico,” je dejal v svojem govoru.

Izraelski premier je zatrdil, da bo spričo številnih sovražnikov še naprej branil svojo državo. Izrael si prizadeva za mir in hrepeni po miru, je dodal.

“Soočamo se z divjimi sovražniki”

“Vendar se soočamo z divjimi sovražniki, ki želijo naše uničenje. In braniti se moramo pred temi divjimi morilci. Naši sovražniki nas ne želijo le uničiti. Želijo uničiti našo skupno civilizacijo in nas vse vrniti v temno dobo tiranije in terorja,” je dejal Netanjahu, ki je v svojem govoru izpostavil Iran.

“Imam sporočilo tiranom v Teheranu: če napadete nas, bomo mi napadli vas,” je izjavil Netanjahu. “V Iranu ni kraja, ki ga dolga roka Izraela ne bi mogla doseči,” je dejal.

Netanjahu je dejal še, da “mora Hamas oditi” in palestinsko gibanje pozval, naj odloži orožje na območju Gaze ter tako konča vojno.

Številni zapustili dvorano

V znak protesta proti Izraelu so predstavniki številnih držav ob začetku govora Netanjahuja zapustili dvorano, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Posnetki kamer so med njegovim govorom med drugim pokazali prazne stole v iranski delegaciji. Netanjahu je bil ob začetku in med samim nastopom sicer deležen tudi aplavza nekaterih navzočih v dvorani. Govoru Netanjahuja je sledil napad Izraela na predmestje Bejruta. Izraelska vojska je po lastnih navedbah napadla osrednje poveljstvo gibanja Hezbolah s ciljem ubiti vodjo gibanja Hasana Nasralo.

Pred Netanjahujem je na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 79. Generalne skupščine ZN nastopil tudi slovenski premier Robert Golob, ki je Netanjahuja neposredno pozval, naj konča vojno v Gazi, pri čemer je požel aplavz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje