Berlin zavrnil namige, da naj bi Nemčija zmanjšala podporo Ukrajini

Svet 19. Avg 202414:07 4 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

Nemška vlada je danes zagotovila, da ostaja zavezana vojaški podpori Ukrajini in ostro zavrnila navedbe, ki so pomoč postavljale pod vprašaj.

Nemška vlada je danes zagotovila, da ostaja zavezana vojaški podpori Ukrajini kljub načrtom, da prihodnje leto za polovico zmanjša sredstva za pomoč Kijevu. Tiskovni predstavnik vlade je danes zanikal poročila, da Berlin zmanjšuje svojo pomoč Ukrajini, o čemer so minuli konec tedna poročali tako domači in tuji mediji.

“Poročila, ki namigujejo, da zmanjšujemo pomoč, so preprosto netočna,” je na novinarski konferenci v Berlinu danes dejal namestnik tiskovnega predstavnika vlade Wolfgang Büchner. Kot je ob tem zagotovil, je Nemčija “v celoti zavezana” podpori Ukrajini “tako dolgo, kot bo potrebno”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Büchner je pri tem ostro zavrnil namige, da želi Nemčija zmanjšati svojo podporo Ukrajini. Če mediji ustvarjajo drugačen vtis, “ga zavračamo”, je pojasnil na vprašanja novinarjev o zmanjšanju proračunskih sredstev, ki se pričakuje za leto 2025.

“Še naprej bomo zagotavljali, da bo Ukrajina prejela sredstva, ki jih potrebuje za nadaljevanje boja” proti ruski agresiji, pa je poudaril tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva.

Da namerava Nemčija prihodnje leto za polovico zmanjšati svojo podporo Kijevu, je za AFP v soboto potrdil parlamentarni vir. Medtem ko je letos zagotovila za osem milijard evrov pomoči, naj bi prihodnje leto glede na osnutek proračuna ta pomoč znašala štiri milijarde evrov.

Po poročanju nemških medijev je predvideno znižanje sredstev za pomoč Ukrajini del načrta vladajoče koalicije kanclerja Olafa Scholza za zmanjšanje proračunske porabe. Proračun za leto 2025 je bil sicer predmet žgočih razprav med socialdemokrati (SPD), Zelenimi in liberalci (FDP).

Berlin namerava sicer še naprej podpirati Kijev z denarjem, pridobljenim iz zamrznjenega ruskega premoženja. Predvidevajo namreč, da se bo oblikoval finančni instrument v okviru skupine G7 in EU, ki bo omogočil uporabo teh sredstev, je za AFP pojasnil vir na nemškem finančnem ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje