Bi lahko opice napovedale zmagovalca ameriških volitev? Znanstveniki pravijo: Da

Svet 07. Okt 202404:35 1 komentar
Donald Trump, Kamala Harris, volitve, zda, soočenje, rokovanje
Foto: Brian Snyder/REUTERS

Morda se sliši nenavadno, toda volilci se pri odločanju na volitvah pogosto vedemo "kot opice". In to ni mišljeno kot žalitev.

Morda se še spomnite hobotnice Paula, ki je z veliko natančnostjo “napovedoval” izide nogometnih tekem na evropskem prvenstvu leta 2008 in svetovnem dve leti kasneje. Zdaj kaže, da bi izid ameriških predsedniških volitev morda lahko napovedale opice.

Tako meni skupina znanstvenikov, ki je na strežniku Arxiv, kjer so zbrane še nepregledane znanstvene objave, objavila raziskavo z naslovom Opice napovedujejo izide ameriških volitev.

V raziskavi so znanstveniki raziskovali tezo, da na volitvah ne odloča vedno politični program ali pripadnost, ampak videz kandidatov. “Kako ljudje glasujejo, se pogosto upira racionalni razlagi. Telesne lastnosti kandidatov včasih bolj vplivajo na volilce kot njihova politična prepričanja – toda zakaj?” so zapisali v raziskavi. Zato so poskusili preveriti tezo pri človeku najbližjih sorodnikih, opicah. Izbrali so skupino makakov in jim kazali fotografije parov kandidatov, ki so se v preteklosti pomerili na volitvah za ameriške senatorje ali guvernerje. Ugotovili so, da so opice, če so jim pokazali par, ki se je uvrstil v končni izbor, fotografijo poraženca in zmagovalca opazovale različno dolgo.

“Glede na par fotografij kandidatov so opice več časa gledale poraženca kot zmagovalca, ta pristranskost pogleda pa se je ujemala ne le z izidi volitev, ampak tudi z deležem glasov, ki sta jih prejela kandidata,” so dodali.

Na ta način so pravilno “napovedale” (točneje, ugotovile) izid v 54 odstotkih primerov, kar je malo več kot polovica. To se ne zdi veliko, vendar je, tehnično gledano, veliko boljši rezultat, kot če bi šlo zgolj za naključje. Še bolje so se opice odrezale pri opazovanju kandidatov iz zveznih držav, kjer so bili volilni rezultati tesni. V tem primeru so zmagovalca izbrale še bolj natančno, v 58 odstotkih primerov.

Pri volilnih odločitvah velikokrat sledimo prvinskim nagonom

Morda se sliši neumno oziroma kar neverjetno, vendar ni povsem tako, piše portal IFL Science.

Že nekatere prejšnje raziskave so pokazale, da lahko ljudje pravilno uganejo volilne izide na podlagi hitre presoje obrazov kandidatov v približno 70 odstotkih. Pravzaprav lahko to storijo celo majhni otroci. V raziskavi iz leta 2009 so otroci in odrasli ocenjevali pare obrazov iz volilnih tekem. Odrasli, ki kandidatov niso poznali, so ocenjevali, kateri od para se jim zdi bolj sposoben, otroci pa, koga bi raje izbrali za kapitana njihove ladje. Preference tako otrok kot odraslih so se natančno ujemale z dejanskimi izidi volitev.

Če torej lahko na podlagi videza kandidatov volitve napovedo že otroci, zakaj tega ne bi mogli storiti tudi makaki, ki so ljudem podobni tako po fiziologiji kot po vedenju? “Makaki obrazom posvečajo veliko pozornosti. Sledijo pogledom dominantnih samcev, več pozornosti pa namenjajo obrazom podrejenih samic,” so zapisali raziskovalci.

Raziskovalci so analizirali tudi obrazne poteze kandidatov in ugotovili, da so zmagovalci volitev imeli bolj možate obraze in celo, da je bil volilni izid neposredno povezan z izbočenostjo njihovih čeljusti. “Naše ugotovitve potrjujejo zamisel, da se volilci spontano odzivajo na vizualne prikaze fizične moči, ki so se ohranili skozi evolucijo,” so dodali. Z drugimi besedami, rezultati kažejo, da ljudje tudi pri volilnih odločitvah sledimo svojim prvinskim nagonom, ki smo jih podedovali od prednikov, in za voditelje raje izbiramo tiste, ki imajo bolj moške poteze.

Še vseeno smo ljudje in ne makaki

Seveda pa, piše portal IFL Science, zaradi tega volilcem Kamale Harris ni treba skrbeti.

Navsezadnje smo ljudje, ne makaki, in ženske dejansko precej pogosto zmagujejo na volitvah. “V resničnem življenju poleg obrazne moškosti k volilnim odločitvam prispevajo drugi dejavniki,” pa poudarjajo tudi raziskovalci.

Dejansko je ekipa našla nekaj šibkih točk v opičjih sposobnostih napovedovanja. Makaki so bili manj natančni, če so bile v tekmi ženske ali starejše kandidatke. Čisto na koncu pa ljudje (vsaj včasih) upoštevajo tudi družbeno in politično realnost, ko glasujejo. Tako izbiramo različne kandidate glede na to, ali je država v dobri ali slabi kondiciji, po osebnostnih lastnostih, ki so cenjene v naši družbi, in tudi na podlagi tega, kolikokrat smo videli kandidatov obraz v preteklosti.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje