Biber: EU in Nemčija sta demokracijo in pravno državo zamenjali za litij

Svet 20. Jul 202422:11 0 komentarjev
Rio Tinto
PROFIMEDIA

Potem ko je srbska vlada v začetku tedna sprejela uredbo, ki avstralskemu rudarskemu velikanu Riu Tintu omogoča ponovni zagon projekta pridobivanja litija na zahodu države, se vrstijo številne kritike na račun EU in Nemčije.

Po mnenju profesorja z graške univerze Floriana Biberja podpis omenjene uredbe ne daje nikakršnega zagotovila, da bo projekt rudarjenja litija v Srbiji potekal v skladu s srbsko zakonodajo, še manj pa po standardih Evropske unije, je zapisal na družbenem omrežju X.

“Danes sta EU in Nemčija demokracijo, pravno državo in perspektivo EU za Balkan zamenjali za litij. V Srbiji ni neodvisnih institucij ali medijev z nacionalnim dosegom, ni prostora za kritično civilno družbo. Zato tudi ni zagotovila, da bo ta rudarski projekt ustrezal srbskim standardom, kaj šele standardom EU,” je zapisal Biber ob nedavnem obisku nemškega kanclerja Olafa Scholza v Beogradu.

Spomnil je tudi, da so prvi poskus oživitve projekta leta 2021 spremljali množični protesti, zdaj pa po njegovem mnenju EU in Nemčija odkrito podpirata projekt goljufij in poslabšanja stanja pravne države.

“To sporočilo bo mogoče slišati po celotnem Zahodnem Balkanu. Dogovor, ki služi EU, je pomembnejši od vrednot, s takšnim pristopom pa je širitev EU mrtva,” je bil kritičen v svojem zapisu.

Scholza je na obisku v Beogradu spremljal tudi podpredsednik Evropske komisije za energetiko Mariš Šefčovič, kjer sta podpisala memorandum med EU in Srbijo o strateškem partnerstvu na področju trajnostnih surovin, proizvodnje električnih vozil in baterij.

Rudarjenje litija v Srbiji ima burno zgodovino

Projektu pridobivanja litija na območju mesta Loznica v dolini reke Jadar na zahodu Srbije, v katerega je bila avstralska družba Rio Tinto pripravljena vložiti 2,4 milijarde dolarjev, so ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe. Posledično je srbska vlada v začetku leta 2022 razveljavila sprejeti prostorski načrt za rudnik in projekt ustavila. V začetku tega tedna pa je srbska vlada sprejela uredbo, ki Riu Tintu omogoča ponovni zagon projekta pridobivanja litija.

V dolini reke Jadar se po navedbah avstralske družbe nahajajo zaloge litija, ki so med večjimi v Evropi. Gre za strateško dragoceno kovino, ki je bistvenega pomena za proizvodnjo baterij za električna vozila.

Rudnik v Jadarju bi po ocenah družbe lahko proizvedel 58.000 ton litija letno, kar bi zadostovalo za 1,1 milijona vozil oz. za 17 odstotkov evropske proizvodnje električnih vozil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!