Biden iz ovalne pisarne nagovoril javnost: V politiki moramo znižati temperaturo

Svet 15. Jul 202406:15 2 komentarja
Joe Biden med TV nagovorom
Foto: Erin Schaff/Pool via REUTERS

Po poskusu atentata na bivšega predsednika in republikanskega kandidata Donalda Trumpa je Američane v nedeljo znova nagovoril sedanji predsednik Joe Biden. V nagovoru je skušal državljane pomiriti, pozval pa je tudi k enotnosti. "V politiki moramo znižati temperaturo in se spomniti, da ob nestrinjanju nismo sovražniki, ampak sosedje, prijatelji, sodelavci, državljani in Američani," je med drugim dejal.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sinočnjem kratkem televizijskem nagovoru Američanom po poskusu atentata na bivšega predsednika Donalda Trumpa pozval k znižanju politične temperature in dejal, da politika nikoli ne bi smela biti dobesedno bojišče.

“Nocoj vam želim spregovoriti o tem, da moramo v politiki znižati temperaturo in se spomniti, da ob nestrinjanju nismo sovražniki, ampak sosedje, prijatelji, sodelavci, državljani in Američani. Stopiti moramo skupaj,” je dejal predsednik. V nagovoru je poudaril, da politično nasilje ne sme postati običajno, in državljane pozval k enotnosti.

“Politika ne sme nikoli biti dobesedno bojišče, prav tako ne prostor za pobijanje. Ne glede na to, kako močna so naša prepričanja, se nikoli ne smemo spustiti v nasilje. Čas je, da ohladimo razmere,” je med drugim dejal Biden v govoru narodu, ki so ga neposredno prenašale ameriške televizije. Ljudi je prav tako pozval, da izstopijo iz svojih mehurčkov, kjer da poslušajo le tiste, s katerimi se strinjajo.

Na Trumpovem predvolilnem shodu v Pensilvaniji je v soboto strelec republikanskega predsedniškega kandidata ustrelil v predel desnega ušesa. Bivšega ameriškega predsednika so okrvavljenega odpeljali s prizorišča. Varnostne službe so strelca ubile, v streljanju pa je umrla še ena oseba, dve sta huje ranjeni, a v stabilnem stanju. Preiskovalci so v nedeljo sporočili, da je napadalec 20-letni Thomas Matthew Crooks, ki da je deloval sam. Preiskava okoliščin in motiva še poteka, je pa FBI že v nedeljo potrdil, da je šlo za poskus atentata. Ob tem so se kmalu po napadu začela pojavljati vprašanja, ali je bilo varovanje shoda ustrezno.

poskus atentata na Trumpa
Foto: PROFIMEDIA

“Nekdanji predsednik je bil ustreljen. Ameriški državljan je bil ubit, ko je preprosto uveljavljal svojo svobodo za podporo kandidata po svoji izbiri. V Ameriki ne smemo in ne moremo iti po tej poti. V zgodovini smo jo že prehodili. Nasilje nikoli ni bilo rešitev,” je še dejal Biden. Sedanji predsednik je takoj obsodil poskus atentata na svojega predhodnika in javnost prek televizijskih ekranov že nagovoril v nedeljo. Takrat je napovedal neodvisno preiskavo streljanja in odredbo strožjega varovanja Trumpa in republikanske konvencije v Wisconsinu.

Na njej se bo danes zbralo 2.429 delegatov iz ameriških zveznih držav in ozemelj, ki bodo v četrtek Trumpa potrdili kot uradnega predsedniškega kandidata republikanske stranke. Dogajanje bo spremljalo več tisoč novinarjev, predstavnikov različnih organizacij in konservativnih političnih gostov iz različnih držav sveta. Dogodek bo seveda močno zaznamoval sobotni poskus atentata, kljub poškodbi pa bo Trump na konvencijo v mesto Milwaukee odpotoval kot načrtovano.

V lov na zaslužek s slikami okrvavljenega Trumpa

Republikanski kandidat je trenutek izkoristil tudi za nabiranje donacij. V nedeljo popoldne je svojim podpornikom že poslal novo elektronsko sporočilo s prošnjo za nakazila za svojo predsedniško kampanjo, ki vsebuje fotografijo poskusa atentata tiskovne agencije AP, poroča Politico. Njegov protikandidat Biden je medtem takoj po poskusu atentata ustavil politične oglase proti Trumpu, so sporočili iz njegovega tabora.

S poskusom atentata služijo tudi druge organizacije in podjetja. Podjetje Ponosni domoljubi iz Orlanda na Floridi prodaja razglednice s podobo okrvavljenega Trumpa z dvignjeno pestjo za 30 dolarjev. Šlo naj bi prav tako za fotografijo tiskovne agencije AP, ki doslej tega še ni komentirala. Svoj lonček naj bi pristavilo tudi kitajsko podjetje, ki prodaja majice in torbice, poroča revija Newsweek, prav tako tudi posamezni Trumpovi podporniki, ki prodajajo podobe atentata na spletni strani podjetja eBay.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje