Biden: Izrael je predlagal prekinitev ognja v Gazi

Svet 31. Maj 202420:18 > 22:47 0 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden
Joe Biden (Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS)

Ameriški predsednik Joe Biden pravi, da je Izrael palestinskemu gibanju Hamas ponudil prekinitev ognja v Gazi. Nov dogovor naj bi vseboval tri faze: prekinitev ognja, izpustitev talcev in obnovo palestinske enklave.

Izrael je po besedah ameriškega predsednika Joeja Bidna palestinskemu gibanju Hamas ponudil nov celovit dogovor za prekinitev ognja.

Ob novici je Biden obe strani pozval, naj “ne zapravita trenutka”, in pozval h koncu vojne. “Vsi, ki se zavzemajo za mir, naj povzdignejo glas. Čas je, da se ta vojna konča,” je povedal v nepričakovanem nagovoru v Beli hiši, poroča Sky News.

Izraelski predlog je razdeljen v tri faze.

Prva faza predlaganega dogovora naj bi bila šettednska prekinitev ognja, med katero bi Izrael in Hamas s pogajanji poskušala doseči trajno premirje v Gazi. Če bi pogajanja trajala dlje časa, bi se prekinitev ognja podaljšala, je dodal Biden. V tem času bi se izraelski vojaki umaknili iz vseh naseljenih območij v Gazi. Izrael bi izpustil stotine palestinskih zapornikov, Hamas bi moral Izraelu predati številne talce, med njimi ženske, starejše, ranjene in otroke.

“Tak načrt za prekinitev ognja bi omogočil takojšnje povečanje humanitarne pomoči. Vsak dan bi v Gazo lahko prispelo 600 tovornjakov pomoči,” je povedal ameriški predsednik.

V drugi fazi bi Hamas Izraelu predal vse preostale talce, ki jih je zajel 7. oktobra. Izrael bi iz Gaze istočasno umaknil vse svoje sile. Veljati bi začela trajna prekinitev ognja. Biden predvideva, da bodo med prvo in drugo fazo dogovora potrebna obsežna pogajanja.

Zadnja predlagana faza pa se nanaša na prenovo civilnih območij v Gazi, je povedal ameriški predsednik. Šole, bolnišnice in domove v Gazi bi obnovili z ameriško in mednarodno pomočjo. Gazo oziroma Izrael bi zapustili še zadnji zajeti talci oziroma bi državi družinam vrnili posmrtne ostanke zajetih talcev, ki so umrli v ujetništvu.

Hamas je sporočil, da ima pozitiven odnos do Bidnovega predloga za premirje v Gazi.

“Hamas mora sprejeti dogovor”

Biden je Hamas pozval, naj sprejeme ponujeni dogovor Izraela. “Hamas pravi, da želi prekinitev ognja. Ta dogovor je priložnost, da dokaže, ali to tudi res namerava storiti. Hamas mora sprejeti dogovor.” Izrael je po Bidnovih besedah predlog do Hamasa prenesel prek Katarja. Trenutek je označil za odločilnega, poroča BBC.

Palestinci po odhodu izraelske vojske opazujejo uničenje v Han Junisu
Palestinci po odhodu izraelske vojske opazujejo uničenje v Han Junisu (Foto: REUTERS/Ahmed Zakot)

Biden je k vztrajnosti glede predloga pozval tudi Izrael: “Vodstvo v Izraelu pozivam, naj stoji za tem dogovorom, kljub morebitnim pritiskom.”

Ameriški predsednik je med govorom tudi na kratko komentiral trenutno stanje v Gazi. Povedal je, da gre za eno izmed najbolj zapletenih varnostnih situacij na svetu in da njeno reševanje ne bo enostavno. Opozoril je, da je v Gazi umrlo že preveč ljudi, vključno z otroki, in da prebivalci enklave doživljajo “pravi pekel”. Število smrti v Gazi od začetka napada Hamasa na Izrael 7. oktobra je ta teden preseglo število 36.000.

Zadnji predlog za premirje v Gazi je gibanje Hamas to sredo zavrnilo, češ da se ne namerava pogajati, dokler Izrael ne prekine “sovražnosti v Gazi”. Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je do sedaj v imenu Izraela zavrnil vsak predlog o premirju s Hamasom. Njegovi koalicijski partnerji pa so grozili, da bi v primeru Netanjahujevega sprejetja predloga odstopili, izraelska vlada pa bi padla.


Bonus video: Ekskluzivno veliko soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!