Biden legaliziral status za pol milijona zakonskih partnerjev državljanov ZDA

Svet 19. Jun 202409:05 1 komentar
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Predsednik ZDA Joe Biden je legaliziral status za pol milijona partnerjev ameriških državljanov, ki jih zvezni agenti za priseljevanje ne bodo mogli izgnati iz ZDA. Gre za najpomembnejši ukrep v korist nezakonitim priseljencem od leta 2012, ko je takratni predsednik Barack Obama pred izgonom zaščitil ljudi, ki so v ZDA prišli kot mladoletniki.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes z izvršnim ukazom, ki ga lahko naslednji predsednik razveljavi, legaliziral status za 500.000 zakonskih partnerjev ameriških državljanov, ki jih zvezni agenti za priseljevanje ne bodo mogli izgnati iz ZDA – vsaj do januarja prihodnje leto, poročajo ameriški mediji.

Biden je ukrep sprejel, čeprav večina Američanov, ki jih skrbi naraščanje nezakonitega priseljevanja v ZDA, pred novembrskimi volitvami ne podpira njegove politike o tem vprašanju, poroča CNN. “Lahko obenem zavarujemo mejo in zagotovimo zakonito pod do državljanstva, vendar moramo priznati, da sta dobra volja in potrpežljivost Američanov zaradi strahu okrog meje na preizkušnji,” je ob najavi ukrepa v Beli hiši dejal Biden.

Biden je pred kratkim zaprl mejo za iskalce zatočišča v ZDA z izjemami, ker se je število nezakonitih prehodov meje povečalo čez določeno mejo. Sedaj pa gre s tem ukrepom v drugo smer. Njegov ukaz ščiti pred izgonom nezakonite priseljence, ki so poročeni z ameriškim državljanom ali državljanko in so v ZDA neprekinjeno že najmanj deset let. Ukrep bo tem ljudem tudi omogočil zaposlovanje na zakonit način.

Bidnovi politiki nasprotujejo republikanci

Gre za najpomembnejši ukrep v korist nezakonitim priseljencem, odkar je predsednik ZDA Barack Obama leta 2012 zaščitil pred izgonom iz države nezakonite priseljence, ki so prišli v ZDA kot mladoletne osebe. Obamov ukrep je pokril okrog 530.000 ljudi.

Republikanci Bidnovi politiki glede priseljevanja nasprotujejo s trditvami, da mu gre za povečevanje volilne baze, čeprav pa ne tisti, ki jih je zaščitil Obama, in ne tokratni, ki jih je zaščitil Biden, ne bodo dobili volilne pravice.

Bidnov ukrep zakonskim partnerjem državljanov omogoča, da zaprosijo za dovoljenje za delo in bivanje, ki bo v primeru odobritve veljalo le tri leta. Bela hiša navaja, da so bile osebe, ki jih je Biden zaščitil, v ZDA povprečno že 23 let. Večina ji je bila rojena v Mehiki.

“Bidnu je pomembna le oblast, zato daje množično amnestijo ter državljanstvo več sto tisoč ilegalcem, za katere ve, da bodo na koncu glasovali zanj in za demokratsko stranko odprtih meja. Njegov načrt množične amnestije bo nedvomno povzročil še večji porast migrantskega kriminala, davkoplačevalce pa bo stal milijone dolarjev,” med drugim piše v odzivu predsedniške kampanje Donalda Trumpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje