Biden s čustvenim poslovilnim govorom požel stoječe ovacije

Svet 20. Avg 202408:00 2 komentarja
demokratska konvencija - Joe Biden
Foto: Craig Hudson/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je z ognjevitim govorom v ponedeljek pozno zvečer sklenil uvodni dan nacionalne konvencije demokratske stranke v Chicagu in pozval Američane, naj volijo Kamalo Harris. V nagovoru je med drugim našteval dosežke svoje administracije in napadal republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Ameriški predsednik, 81-letni Joe Biden, je s čustvenim poslovilnim nagovorom odprl nacionalno konvencijo demokratske stranke v Chicagu in požel stoječe ovacije podpornikov stranke, poroča Reuters.

Njegov govor je napovedala hčerka Ashley Biden in Biden je na govorniški oder stopil s solznimi očmi. Govor se je začel z rahlo zamudo, saj množica v dvorani ni nehala vzklikati “Hvala, Joe” in “Radi te imamo, Joe”.

“Ste pripravljeni glasovati za svobodo? Ste pripravljeni glasovati za demokracijo in Ameriko? Naj vas vprašam, ste pripravljeni izvoliti Kamalo Harris in podpredsedniškega kandidata in guvernerja Minnesote Tima Walza?” je dejal Biden.

V nagovoru se je večkrat pošalil in med drugim dejal, da so podpredsedniki kasneje najboljši predsedniki, in priznal, da je bil pri 29 letih premlad za senat, danes pa pri 81 letih prestar za Belo hišo.

Besedno je obračunal tudi z republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom. Med drugim ga je znova označil za obsojenega zločinca ter izpostavil njegove zunanjepolitične neuspehe. Obtožil ga je, da se je uklonil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Obregnil se je ob Trumpove besede, s katerimi je Ameriko označil za propadajočo državo. “Trump je zguba,” je goreče dejal Biden in požel glasen aplavz.

Biden: Harris kot podpredsednica najboljša življenjska odločitev

Zavzel se je za izvolitev Harris in Walza ter obljubil, da jima bo služil kot “najboljši prostovoljec”. Aktualno podpredsednico in demokratsko kandidatko Kamalo Harris je označil kot največje upanje za ohranitev ameriške demokracije. “Demokracijo je treba ohraniti. Smo v boju za samo dušo Amerike,” je dejal.

Ponovil je, da je bila najboljša odločitev njegove dolge kariere to, da si je Harris izbral za podpredsednico, in priznal, da je v življenju naredil veliko napak, da pa je vedno dal vse od sebe.

Pohvalil je dosežke svoje administracije, med katerimi je izpostavil spodbujanje ameriškega gospodarstva in krepitev zavezništev ZDA v tujini, poroča Reuters. Obsodil je rasizem in nadvlado belcev, ki da še naprej pestita Ameriko in nimata mesta v državi.

Med nagovorom je citiral dele ameriške himne in slabega pol leta pred iztekom mandata praktično sklenil pol stoletja trajajočo politično kariero.

demokratska konvencija - Joe Biden
Foto: Mike Segar/REUTERS

Konvencija tudi v znamenju protestov

V govoru ni pozabil niti na protestnike, ki so pozivali k premirju v Gazi in prekinitvi ameriške pomoči Izraelu, in dejal, da imajo prav. Ponovil je, da si ZDA prizadevajo za sklenitev dogovora o prekinitvi ognja, ki bo končal vojno v Gazi.

Uvodni dan konvencije se je sicer zavlekel čez predvideni urnik, med drugim, ker so policisti zaradi demonstracij nekoliko zadržali prihod udeležencev konvencije v dvorano United Center. Vendar pa se napovedi o velikih protestih in nemirih nasprotnikov ameriške podpore Izraelu niso uresničile.

Ameriški mediji poročajo o okrog 10.000 protestnikih, medtem ko so jih sprva napovedovali 30.000. Gre za podpornike različnih skupin, pri čemer je sporočilo za mir v Gazi najmočnejše. Isto sporočilo vsebuje tudi v ponedeljek potrjena platforma demokratske stranke, poleg Bidna pa so ga ponavljali tudi drugi govorniki.

demokratska konvencija - Joe Biden
Foto: Craig Hudson/REUTERS

Harris v četrtek sprejema kandidaturo

Podpredsednica ZDA Harris bo v četrtek z govorom sprejela predsedniško nominacijo demokratske stranke, ponedeljek pa je bil posvečen Bidnu, ki je julija sprejel zgodovinsko odločitev o odstopu od kandidature za drugi mandat. “Rad imam svoje delo, ampak še raje imam svojo državo,” se je v nagovoru na odločitev o umiku navezal Biden. Zanikal je, da bi bil jezen, ker so ga kolegi in prijatelji prepričevali, naj se zaradi starosti umakne iz tekme.

Njegov odstop od kandidature je vlil novega optimizma v demokratski stranki, ki ji z Bidnom javno mnenje ni dajalo možnosti proti Trumpu. A Harris so kmalu po napovedi kandidature ankete pokazale vodstvo pred njim.

Bidnu se je ob koncu nagovora na odru pridružila Kamala Harris in ga z odra pospremila z objemom.

Množico nagovorili številni vidni demokrati in tudi prva dama Jill Biden

Množico zbranih so najprej nagovorili nekateri najbolj znani demokratski politiki, kot so newyorška kongresnica Alexandria Ocasio Cortez, kongresnik iz Južne Karoline Jim Clybourne in nekdanja predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Glavni temi govorov sta bili kritika Trumpa in izražanje podpore pravicam žensk na čelu s pravico do splava, ki jo je konservativna večina vrhovnega sodišča odpravila leta 2022 in jo prepustila v odločanje zveznim državam. Demokrati so na oder poslali ženske, ki so imele v republikanskih državah po prepovedi splava težave, voditelji sindikalnih organizacij pa so napadali pohlep korporacij ter izražali hvaležnost Bidnu, da jih je v zadnjih letih odločno podpiral.

Dvorano je dvignila na noge Hillary Clinton, ko je z opisovanjem svojih izkušenj na neuspešni poti do položaja prve predsednice ZDA kritizirala Trumpa in pozivala k veliki volilni udeležbi za Kamalo Harris. “Kamali je mar za otroke, družine in Ameriko. Donaldu je mar le zase. Ko je bila tožilka, je svoje nastope na sodišču začela z besedami “za ljudstvo” – to je nekaj, česar Trump ne bo nikoli razumel,” je dejala nekdanja državna sekretarka ZDA. Nastopila je tudi prva dama ZDA Jill Biden, ki je priznala, da odločitev moža, da odstopi od kampanje, ni bila enostavna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje