Biden na vrhu zveze Nato: Vojna se bo končala s svobodno in neodvisno Ukrajino

Svet 10. Jul 202407:04 25 komentarjev
Joe Biden
Foto: Yves Herman/REUTERS

V ameriški prestolnici se je v torek uradno začel vrh zveze Nato, ki so ga voditelji 32 držav članic začeli s proslavo ob 75-letnici zavezništva. Ameriški predsednik Joe Biden je voditelje pozdravil z govorom, s katerim je želel prepričati zaveznike v tujini in v domovini, da se lahko upre volilnemu izzivu Donalda Trumpa.

V kratkem, a odločnem nagovoru ob začetku vrha zveze Nato je ameriški predsednik Joe Biden izjavil, da je zveza “močnejša kot kadarkoli prej”, saj da jo je v to pripravila prelomnost vojne v Ukrajini. Ob tem je opozoril, da so “samodržci” spodkopali svetovni red, in napovedal več vojaške pomoči Kijevu.

“Vojna se bo končala tako, da bo Ukrajina ostala svobodna in neodvisna država. Rusija ne bo zmagala. Ukrajina bo,” je še dejal ameriški predsednik. Govoril je približno 13 minut z jasnim in odločnim glasom, kar je občutna razlika v primerjavi z njegovim nastopom med predsedniško debato z Donaldom Trumpom, piše BBC.

Več članic zveze Nato je sicer že včeraj najavilo, da bodo Kijevu poslale štiri sisteme patriot in sistem SAMP/T – med njimi so poleg ZDA še Nemčija, Nizozemska, Romunija in Italija. Sistem patriot ameriške izdelave velja za še posebej učinkovitega pri prestrezanju balističnih raket. Pri sistemu SAMP/T pa gre za protiraketni sistem francosko-italijanske izdelave, ki ga je Italija obljubila že pred nekaj časa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob koncu govora je Biden na oder poklical generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga in mu podelil predsedniško medaljo svobode, najvišje ameriško civilno odlikovanje. Ta je položaj prevzel leta 2014, oktobra pa ga bo nasledil nekdanji nizozemski premier Mark Rutte.

Joe Biden in Jens Stoltenberg
Foto: Leah Millis/REUTERS

Obenem je v Trumpovem golf klubu na Floridi potekalo Trumpovo predvolilno zborovanje. Trump je večkrat okrcal države članice Nata, ker niso izpolnile dogovorjenega cilja, da za obrambo porabijo vsaj dva odstotka bruto domačega proizvoda.

Odkar je Rusija napadla Ukrajino, to merilo izpolnjuje veliko več držav članic Nata, in sicer najmanj 23. Leta 2020 je bilo teh le devet. Trump je podpornikom dejal, da te države prispevajo “na stotine milijard dolarjev” več, ker jih je, ko je bil predsednik, opozoril: “Ne, ne bom vas zaščitil pred Rusijo, če zavezništvu ne boste namenile več denarja.”

Donald Trump
Foto: Marco Bello/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na drugem dogodku, ki je prav tako kot vrh zavezništva potekal v Washingtonu, dejal, da ves svet “čaka na november”, ko bodo v ZDA potekale predsedniške volitve, in pozval ameriške volilce, naj podprejo Ukrajino.

V Washingtonu Golob, Šarec in Fajon, pa tudi Tonin

Na vrhu v Washingtonu se je zbralo 32 voditeljev držav članic, med drugim slovenski premier Robert Golob. Ta se bo danes srečal s finskim kolegom Alexandrom Stubbom, Biden in prva dama ZDA Jill Biden pa za vodje delegacij prirejata večerjo v Beli hiši.

V četrtek bo potekalo zasedanje članic zveze Nato s partnerji iz Indijsko-pacifiške regije, zasedanje Severnoatlantskega sveta z Ukrajino, premier Golob pa ima na sporedu bilateralno srečanje s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Poleg premierja Goloba Slovenijo, ki se je Natu pridružila leta 2004, na vrhu zastopata tudi obrambni minister Marjan Šarec in zunanja ministrica Tanja Fajon. Na zasedanju parlamentarne skupščine zveze Nato bo sodeloval nekdanji obrambni minister Matej Tonin.

Fajon se je že udeležila okrogle mize na temo žensk, miru in varnosti v Natu. Ob tem je dejala: “Sodelovanje žensk bistveno izboljša rezultate v mirovnih pogajanjih. Kar 35 odstotkov več možnosti je, da bo mirovni dogovor trajal vsaj 15 let dlje, če so vanj vključene ženske. Več žensk pomeni več miru, zato Slovenija odločno podpira prenovljeno politiko zavezništva na področju agende za ženske, mir in varnost (WPS), ki bo potrjena na vrhu.”

Premier Golob pa je na sprejemu za slovenske in ameriške predstavnike na veleposlaništvu izpostavil pomen deljenja skupnih ciljev, kot sta blaginja in demokracija, pri čemer pa da “velikost in moč države nista pomembni”.

Voditeljem se je pridružil novi britanski premier Keir Starmer. Pred odhodom v Washington je dejal, da je vesel, da lahko potrdi močno in neomajno podporo laburistov zvezi Nato. “Namen potovanja je stopiti skupaj z našimi zavezniki, razpravljati o tem, kako zagotoviti nadaljnjo podporo Ukrajini, in poslati zelo zelo jasno sporočilo Putinu, da se bomo uprli ruski agresiji kjerkoli na svetu”, je dejal.

Keir Starmer na letalu do Washingtona. (Foto: Stefan Rousseau via REUTERS)

Na vrhu bodo predvidoma potrdili novo pobudo za usklajevanje zahodne pomoči Kijevu in zavezo, da bodo prihodnje leto Ukrajini namenili za 40 milijard evrov vojaške pomoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje