Biden ima covid. Še pred tem je razkril, v katerem primeru bi razmislil o umiku

Svet 17. Jul 202421:59 > 18. Jul 2024 01:18 0 komentarjev
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je bil pozitiven na testu za covid-19, so sporočili iz Bele hiše. Gre za njegovo tretjo okužbo, kampanjo je prekinil in odšel v Delaware v samoizolacijo. Še pred tem je bil objavljen pogovor, v katerem je razkril, da bi o predsedniški kandidaturi razmislil v primeru zdravstvenih težav.

Ameriški predsednik Joe Biden ima covid-19. Bela hiša je sporočila, da je bil po prvem predvolilnem dogodku v sredo v Las Vegasu, kjer se je srečal s podporniki, pozitiven na testu. Je cepljen, prejel je tudi poživitveni odmerek, ima blažje simptome, piše v izjavi njegove tiskovne predstavnice Karine Jean-Pierre.

Biden je kampanjo prekinil, odpovedal govor na dogodku in se vrnil v domači Delaware. Tam bo v samoizolaciji še naprej opravljal vse predsedniške naloge v celoti, dodajajo v Beli hiši. Ob tem zagotavljajo, da bodo o njegovem zdravstvenem stanju redno poročali.

To je njegova tretja okužba s covidom.

Biden: “Če bi se pojavilo kakšno zdravstveno stanje …”

Pred tem je bil objavljen Bidnov pogovor za BET News, kjer je na vprašanje, ali obstaja kakršen koli razlog, zaradi katerega bi ponovno razmislil o predsedniški tekmi, odgovoril, da bi to storil v primeru zdravstvenih razlogov. “Če bi se pojavilo kakšno zdravstveno stanje. Če bi zdravniki stopili do mene in mi povedali, da imam to ali ono težavo,” je po poročanju ameriških medijev dejal demokratski kandidat Biden.

Njegova izjava se nekoliko razlikuje od tiste iz začetka meseca, ko je v pogovoru za televizijo ABC zavrnil možnost odstopa od predsedniške kandidature. Takrat je dejal, da bo od “kampanje odstopil le, če pride z nebes bog in mu to pove.”

Februarja je zdravnik Bele hiše Kevin O’Connor po pregledu Bidna sicer dejal, da je “zdrav, aktiven in krepak 81-letnik, ki je še vedno sposoben uspešno opravljati naloge predsednika”. Iz Bele hiše so sporočili, da je pregled vključeval oceno Bidnovega nevrološkega stanja.

“Čas je za predajo štafete”

Doslej je sicer Biden vztrajal pri kandidaturi kljub številnim pozivom, tudi iz vrst demokratov, naj se ji odpove po ponesrečenem nastopu na predvolilnem soočenju z republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom. K odstopu od kampanje za ponovno izvolitev na predsedniški položaj je Bidna v sredo pozval tudi vplivni demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff, ki je vodil dva postopka ustavne obtožbe proti Trumpu in je tesen zaveznik nekdanje predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Schiff, ki bo na volitvah 5. novembra kandidiral za senatorja iz Kalifornije, je po pogovoru s Pelosi sporočil, da bi se Biden moral umakniti, ker da bo izgubil volitve. “Odločitev je njegova, ampak mislim, da je čas za predajo štafete. S tem bo ohranil svojo dediščino vodstva, ker nam bo omogočil zmago proti Trumpu na volitvah. Drug Trumpov mandat bo spodkopal same temelje naše demokracije in resno dvomim, da predsednik lahko Trumpa premaga na volitvah,” je sporočil Schiff.

Vodstvo demokratske stranke se je že odločilo, da bo Bidna kot kandidata potrdilo še pred konvencijo, ki bo sredi avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!