Biden namignil na nov ukrep, ki bi lahko povzročil zelo resne težave

Svet 11. Sep 202410:11 2 komentarja
Ameriški predsednik Joe Biden
Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek namignil, da bi Washington lahko odpravil omejitve, ki Ukrajini preprečujejo uporabo ameriških raket dolgega dosega proti Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Trenutno to preučujemo,” je ob odhodu v New York Joe Biden odgovoril na novinarsko vprašanje, ali bo Ukrajini ukinil omejitve za uporabo orožja dolgega dosega.

Moskva njegovih izjav še ni komentirala. Je pa ruski predsednik Vladimir Putin v preteklosti dal vedeti, da bi odprava omejitev za uporabo ameriških raket lahko povzročila zelo resne težave.

Pred tem so pomembni politiki iz vrst republikancev v torek v pismu pozvali Bidnovo administracijo, naj Ukrajini dovoli namestitev raketnih sistemov dolgega dosega proti ciljem v Rusiji. Pri tem so menili, da bi morale ZDA to storiti že zdavnaj. Pismo je med drugim podpisal predsednik odbora za zunanje zadeve v predstavniškem domu ameriškega kongresa Michael McCaul, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Biden je na možnost odprave te omejitve namignil v času, ko sta se ameriški državni sekretar Antony Blinken in njegov britanski kolega, zunanji minister David Lammy, pripravljala na današnji obisk v Kijevu, kjer naj bi se srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Blinken je dejal, da je eden od ciljev obiska neposredno od ukrajinskega vodstva slišati, kakšni so cilji Kijeva in kako mu zaveznice lahko pomagajo.

Antony Blinken in David Lammy
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po pogovorih v Londonu napovedal skorajšnje nove sankcije ZDA proti Iranu (Foto: PROFIMEDIA)

Blinken je med obiskom v Veliki Britaniji v torek očital Iranu, da Rusiji dobavlja balistične rakete, in dejal, da bi jih lahko v nekaj tednih uporabili proti Ukrajincem. Lammy je iransko potezo označil za pomembno in nevarno stopnjevanje.

ZDA uporabo svojega orožja proti Rusiji trenutno omejujejo na obrambo pred rusko ofenzivo na vzhodno ukrajinsko mesto Harkov. Ukrajina že dlje časa prosi za odpravo ameriških omejitev, češ da je to edini način za dostop do ruskih vojaških letališč, s katerih lahko vzletijo ruska vojaška letala, ki izvajajo napade v Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje