Biden ob vrnitvi Američanov izpostavil Slovenijo

Svet 02. Avg 202407:03 > 09:37 10 komentarjev
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden (Foto: Nathan Howard/REUTERS)

Na ameriških tleh je pristalo letalo z Američani, ki so bili še pred kratkim ruski zaporniki. V letalski bazi jih je pričakal tudi predsednik Joe Biden, ki se je vnovič zahvalil vsem, ki so sodelovali pri tem, da je bila izmenjava mogoča. Posebej je izpostavil Slovenijo, ima pa tudi sporočilo za Putina.

Zjutraj po našem času je v letalski bazi Andrews v Washingtonu pristalo letalo z Američani, ki so bili še pred kratkim zaprti v Rusiji. S tem se je odvil še zadnji del zgodovinske izmenjave ruskih zapornikov.

Novinarja Evana Gershkovicha, nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana in novinarko Alsu Kurmaševo sta ob pristanku na ameriških tleh poleg družinskih članov pozdravila tudi predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris. Biden se je ob tem spomnil na države, ki so sodelovale pri tem, da je bila izmenjava mogoča, omenil je tudi Slovenijo, ki je izročila dva ruska vohuna.

Dejal je, da je Slovenija potegnila pravo potezo ob pravem času. “Poklical sem države in jih prosil, naj storijo nekaj, kar je v nasprotju z njihovimi interesi. Govoril sem z Nemčijo in Slovenijo, ki se je pridružila v zadnjem trenutku,” je povedal v izjavi po sprejemu Američanov.

CNN poroča, da naj bi bil po navedbah enega izmed visokih uradnikov Bele hiše klic med Bidnom in slovenskim premierjem Robertom Golobom “zadnji košček sestavljanke” v zgodovinski izmenjavi. Biden se je Sloveniji zahvalil tudi že v četrtek.

Američane je v ZDA pričakal tudi Biden Američane je v ZDA pričakal tudi Biden
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden (Foto: Nathan Howard/REUTERS)
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden Američane je v ZDA pričakal tudi Biden
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden (Foto: Nathan Howard/REUTERS)
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden Američane je v ZDA pričakal tudi Biden
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden (Foto: Nathan Howard/REUTERS)
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden (Foto: Nathan Howard/REUTERS)
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden (Foto: Nathan Howard/REUTERS)
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden Američane je v ZDA pričakal tudi Biden
Američane je v ZDA pričakal tudi Biden (Foto: Nathan Howard/REUTERS)

V ZDA obsežno izmenjavo zapornikov z Rusijo opisujejo kot največjo po koncu hladne vojne. Obenem je bila izmenjava za ameriškega predsednika Joeja Bidna šest mesecev pred iztekom mandata velik diplomatski dosežek in odločilni del zapuščine piše CNN.

Ameriški predsednik je ob robu srečanja pritrdil, da je verjel v uspešen razplet izmenjave. “K mojim prepričanjem je pripomogel tudi odnos z voditelji držav, ki so sodelovale pri tem,” je dejal.  “Čudovito je. Dolgo smo čakali na to. In resno sem mislil, ko sem rekel, da so zavezništva tista, ki naredijo razliko,” je dejal Biden in dodal, da so bile poteze zaveznikov pomembne. Dodal je, da so morali zavezniki sprejeti težje odločitve kot ZDA, obenem pa so ZDA veliko pridobile: “Znova smo vzpostavili odnose z državami, ki jih prej nismo imeli, obnovili smo Nato, obnovili smo okoliščine, ki so omogočile, da se je to zgodilo. Zato se je to zgodilo.”

Predsednik je kasneje ob robu novinarjem tudi povedal, da je ob vrnitvi Američanov občutil olajšanje za njihove družine. “Moj oče je govoril, da je družina začetek, sredina in konec. In res je. Gre za to, kdo smo kot država,” je dejal. Vsakega Američana, ki je bil še pred kratkim ruski zapornik, je tudi objel. “To je čudovit občutek.”

Na novinarsko vprašanje, kaj sporoča ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, pa je kratko dejal: “Nehaj.”

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v kratki izjavi dejala, da je “neverjeten dan” in da je zelo hvaležna predsedniku za vse, kar je storil za zaprte Američane. “Zelo sem hvaležna našemu predsedniku in temu, kar je storil. Zlasti za družine in posameznike, ki so tukaj in da mu je uspelo združiti zaveznike pri tem vprašanju,” je povedala in dodala: “To je izjemen dokaz, kako pomembno je imeti predsednika, ki bo razumel moč diplomacije.”

Na uspešno izmenjavo med Rusijo in zahodnimi državami, pri kateri je imela vlogo tudi Slovenija, se je odzvala tudi predsednica Nataša Pirc Musar. V objavi na družbenem omrežju X je v angelščini zapisala, da so Slovenija in njene obveščevalne službe neutrudno in z veliko občutljivostjo sodelovale z zavezniki. “Rada bi izrazila spoštovanje vsem, ki ste sodelovali v tej težki akciji, ki je rešila življenja,” je dodala.

Pomembna vloga Slovenije v izmenjavi

Aretacija ruskih vohunov v Ljubljani decembra 2022 po ocenah poznavalcev predstavlja enega od pomembnih dogodkov, ki so pripeljali do zgodovinske izmenjave zapornikov. Prijeta sta bila ruska vohuna Artem Viktorovič Dulcev in Ana Valerevna Dulceva, ki sta se prek Ankare skupaj s svojima otrokoma že vrnila nazaj v Rusijo.

“Do te izmenjave ne bi prišlo, če v tej skupini ne bi bilo vohunov, ki sta bila aretirana v Sloveniji, in pripadnika ruske tajne službe FSB Vadima Krasikova, ki je bil pridržan v Nemčiji.” je za N1 povedal nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo Boštjan Perne. Več o tem, kakšna je bila vloga Slovenije, in kaj bi to lahko pomenilo za nadaljnje odnose Slovenije in  Rusije, si lahko preberete tukaj.

Sporazum za izmenjavo je vključeval večmesečna zapletena pogajanja tako z zaveznicami kot nasprotnicami, pri čemer je sodelovalo sedem držav in 24 zapornikov. V Ankaro so zaporniki prileteli iz ZDA, Nemčije, Poljske, Slovenije, Norveške, Belorusije in Rusije. Trinajst oseb, ki jih je osvobodila Rusija, je že odšlo v Nemčijo, trije pa v ZDA.

Bela hiša: Izmenjava nima vpliva na vojno v Ukrajini

V Beli hiši ocenjujejo, da obsežna izmenjava zapornikov med Rusijo in več zahodnimi državami ne vpliva na morebitna diplomatska prizadevanja za končanje vojne v Ukrajini. “Z našega vidika to teče po ločenih tirih,” je povedal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Vprašanje mirovnih pogajanj je veliko bolj zapleteno, pri katerem bodo Ukrajinci prevzeli vodenje,” dodaja. “Takoj ko bo Ukrajina pripravljena na diplomatske korake, se bodo ZDA tesno uskladile z vsemi svojimi zavezniki, da bi jo podprle,” je še pojasnil svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje