Biden obiskal območja, ki jih je hudo prizadel orkan Helene

Svet 04. Okt 202407:26 0 komentarjev
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek obiskal območja zveznih držav Georgia in Florida, ki jih je nedavno hudo prizadel orkan Helene. Biden je, tako kot v sredo v Severni in Južni Karolini, ponovil, da bo zvezna pomoč še naprej na voljo prizadetim v neurju, ki je doslej terjalo več kot 200 življenj, številni ostajajo pogrešani.

Orkan Helene, ki je prejšnji četrtek dosegel obalo Floride in potem povzročil razdejanje še v petih zveznih državah, je sedaj uradno najhujše neurje, ki je prizadelo ZDA po orkanu Katrina leta 2005, ki je zahteval 1.392 življenj.

Več kot polovica smrtnih žrtev je v Severni Karolini, ki so jo prizadele velike poplave, o mrtvih pa poročajo tudi iz Južne Karoline, Georgie, Floride, Tennesseeja in Virginije. V mestu s 100.000 prebivalci Asheville še vedno iščejo preživele, območje pa je zaradi plazov, uničenih cest in mostov večinoma odrezano od sveta.

“Vidim vas, slišim vas in žalujem z vami,” je v Georgii dejal Joe Biden in obljubil nadaljevanje pomoči. Uničenje na severozahodu Floride si je najprej ogledal iz zraka, nato pa se je sprehodil po skupnosti Keaton Beach, kjer je orkan v četrtek udaril ob obalo s hitrostjo vetrov 225 kilometrov na uro. Več sto tisoč odjemalcev je še vedno brez električne energije. Biden je že v sredo potrdil, da so vse močnejša neurja zagotovo posledica podnebnih sprememb in dodal, da tisti, ki to zanikajo, niso pri zdravi pameti.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki je pred dnevi zatrdil, da zvezna vlada ne pomaga tam, kjer so njegovi volivci, trdi, da so podnebne spremembe prevara. Biden je v četrtek ob vrnitvi v Belo hišo novinarjem povedal, da prizadete države prejemajo vso pomoč, ki jo potrebujejo. Dodal pa je, da bo moral zvezni kongres potrditi izredno porabo za odpravljanje posledic orkana Helene.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!