Biden prvič po umiku kandidature v javnosti. V sredo bo nagovoril Američane

Svet 23. Jul 202421:00 0 komentarjev
Joe Biden
Foto: REUTERS/Ken Cedeno

Po prebolelem covidu-19 se ameriški predsednik Joe Biden vrača v Washington. Tam bo v sredo zvečer nagovoril javnost in pojasnil razloge za odstop od predsedniške kandidature in podporo Kamali Harris. Ta je danes prejela tudi podporo vodij demokratskih skupin v kongresu, od uglednih demokratov pa je za zdaj še ni podprl le bivši predsednik Barack Obama.

Ameriški predsednik Joe Biden je prebolel covid-19 in se vrača v Belo hišo. Kot je sporočil njegov osebni zdravnik Kevin O’Connor, je bil na današnjem testiranju negativen, prav tako pa ne kaže nobenih simptomov več. O’Connor je po poročanju CNN še dejal, da predsednik med boleznijo ni imel vročine.

Kamere so Bidna ujele na letališču v zvezni državi Delaware, kjer se je vkrcal na predsedniško letalo za Washington. Na številna vprašanja novinarjev je odgovoril le, da se po bolezni počuti dobro.

Ameriški predsednik je v svojem počitniškem domovanju v Delawaru preživljal izolacijo, prav od tu pa je v nedeljo sporočil tudi prelomno odločitev, da odstopa od predsedniške kandidature in v boj proti Donaldu Trumpu pošilja podpredsednico Kamalo Haris.

Bela hiša je medtem sporočila, da bo Biden zgodovinsko odločitev o odstopu od kampanje Američanom podrobneje razložil v neposrednem televizijskem nagovoru v sredo zvečer po lokalnem času.

Harris med uglednimi demokrati čaka le še na podporo Obame

Harris je v slabih dveh dneh hitro nabrala podporo ključnih demokratov in v ponedeljek tudi podporo večine delegatov na letošnji nacionalni konvenciji stranke, kar ji je praktično zagotovilo predsedniško nominacijo in si mora sedaj izbrati še podpredsedniškega kandidata. Kandidaturo trenutne ameriške podpredsednice sta danes podprla tudi vodja senatne večine Chuck Schumer in vodja demokratske manjšine v predstavniškem domu ameriškega kongresa Hakeem Jeffries.

Kamala Harris ima sedaj javno podporo več kot 30 demokratskih senatorjev, več kot 80 članov predstavniškega doma kongresa in praktično vseh demokratskih guvernerjev zveznih držav. Od uglednih demokratov ji tako manjka le še javna podpora bivšega predsednika ZDA Baracka Obame.

Neuradna nova predsedniška kandidatka demokratov je v prvih 24 urah, odkar je Biden naznanil odstop od kampanje, prejela 81 milijonov dolarjev donacij za kampanjo, kar je rekord, je sporočil njen volilni štab.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!