Biden pozval Netanjahuja: Libanon naj ne postane Gaza

Svet 10. Okt 202407:21 > 09:06 0 komentarjev
Joe Biden se je odzval na kritike Donalda Trumpa
Foto: POOL via CNP/INSTARimages.com/PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je pozval izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, naj čim bolj zmanjša škodo za civiliste v Libanonu.

ZDA so v sredo posvarile Izrael pred vojaškimi akcijami v Libanonu po vzoru tistih na območju Gaze, je po telefonskem pogovorom med ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem sporočila Bela hiša. Kot so dodali, je Biden Netanjahuju dejal, naj čim bolj zmanjša škodo za civiliste v Libanonu.

“V Libanonu ne bi smelo priti do nobenega vojaškega ukrepa, ki bi bil podoben tistemu v Gazi in bi pustil posledice, ki bi bile podobne tistim v Gazi,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Netanjahu je v torek v video nagovoru libanonskemu ljudstvu dejal, da ima priložnost rešiti Libanon, preden pade v brezno dolge vojne, ki bo privedla do uničenja in trpljenja, kot smo mu priča v Gazi. “Osvobodite svojo državo od Hezbolaha, da se bo ta vojna končala,” je dodal.

Biden in Netanjahu naj bi se sicer v pogovoru, prvem po skoraj dveh mesecih, osredotočila na izraelski odziv na iranski raketni napad prejšnji teden. Biden je Izrael posvaril, naj ne poskuša napasti iranskega jedrskega programa, saj bi s tem tvegal obsežna povračilna dejanja, prav tako pa naj ne napada naftnih objektov v tej državi, saj bi to povzročilo skok svetovnih cen nafte.

Izrael je po obsežnem iranskem raketnem napadu v začetku meseca obljubil povračilne ukrepe. V času vse večjih napetosti na Bližnjem vzhodu si predsednik ZDA prizadeva preprečiti, da bi konflikt prerasel v regionalno vojno, v katero bi bil neposredno vpleten Iran.

Medtem Izrael nadaljuje z napadi na Gazo. V zračnem napadu na begunsko taborišče Džabalija je bilo v sredo po zadnjih podatkih palestinskih oblasti ubitih najmanj 60 ljudi, med njimi novinar. Kot poroča palestinska tiskovna agencija Wafa, so izraelske sile ciljale dvorišče bolnišnice, kjer so bili šotori razseljenih Palestincev. Poročajo tudi o ločenem napadu na Han Junis.

Žbogar pozval svet k boljšemu odgovoru na izraelska grozodejstva v Gazi

Veleposlanik Slovenije pri ZN Samuel Žbogar je v sredo na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN o humanitarnem položaju v Gazi pozval svet k boljšemu odgovoru na izraelska grozodejstva v palestinski enklavi. “Trdno verjamemo, da mora mednarodna skupnost bolje odgovoriti na takšna grozodejstva,” je dejal.

Na zasedanju, sklicanem na pobudo Alžirije in Slovenije, je Žbogar znova obsodil teroristični napad palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra lani in zajetje talcev. “Ne razumemo pa, kako lahko izraelski odgovor na teroristični napad povzroči brezobziren posredni poboj več kot 40.000 ljudi, večinoma žensk in otrok,” je dodal.

Ponovil je, da se pozivi k spoštovanju mednarodnega prava in resolucije Varnostnega sveta ne spoštujejo. Humanitarni izzivi v Gazi so zelo zapleteni, humanitarni delavci pozivajo k odločnejšim ukrepom, je dejal Žbogar in se strinjal z njimi, da lahko le prekinitev ognja omogoči ustrezen humanitarni odgovor na tragedijo v Gazi. Vendar tudi prekinitev ognja ne bo odpravila tragedije in obnova bo trajala desetletja, je dejal.

Samuel Žbogar
Foto: PROFIMEDIA

Z drugimi člani Varnostnega sveta je kritiziral izraelska prizadevanja za prepoved delovanja Agencije za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).”UNRWA je življenjska nit za Gazo in jo je potrebno zaščititi,” je dejal ter kot nesprejemljive označil tudi napade Izraela na generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!