Biden prikimal reformi ameriškega vrhovnega sodišča, Trump o obupanih komunistih

Svet 17. Jul 202408:07 1 komentar
joe biden
Foto: Tom Brenner/REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden je v pogovoru s progresivnimi demokratskimi kongresniki podprl korenite reforme ameriškega vrhovnega sodišča, vključno z omejitvijo mandata vrhovnih sodnikov. Stališča, ki naj bi jih Biden predstavil pred nekaj dnevi, je že javno kritiziral njegov republikanski tekmec Donald Trump.

Joe Biden naj bi poleg omejitve sodniških mandatov podpiral tudi potrditev resnega etičnega kodeksa za vrhovne sodnike s sankcijami v primeru kršitev in ustavni amandma, ki bi razveljavil nedavno odločitev vrhovnega sodišča o predsedniški imuniteti, so v torek poročali ameriški mediji.

Slednjega sicer trenutno ni mogoče izvesti, saj bi za to potreboval podporo 38 kongresov zveznih držav, demokrati pa ne obvladujejo niti polovice.

Biden je s tem prikimal progresivnim demokratom iz kongresa, ki se že vse od leta 2022, ko je vrhovno sodišče razveljavilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti, zavzemajo za reforme.

Trump: Komunisti obupani, ker jim lov na čarovnice povsod propade

Ti kongresniki zahtevajo, naj predsednik podpre zamisel o povečanju števila vrhovnih sodnikov s sedanjih devet, da se izniči konservativna večina, ki jo je ustvaril bivši predsednik Donald Trump. Trump je na svojem družbenem mediju Truth Social nemudoma kritiziral Bidnovo podporo reformam, ki uradno še niti ni potrjena.

“Razlog, da so ti komunisti tako obupani, je v tem, da njihov nezakoniti lov na čarovnice povsod propade. Demokrati se poskušajo vmešavati v predsedniške volitve in uničiti naš pravosodni sistem,” je zapisal skrajno desni republikanski kandidat na novembrskih predsedniških volitvah.

Trump je s sedanjo sestavo sodišča zelo zadovoljen, saj je konservativna večina šestih sodnikov pred kratkim odločila, da ima predsednik ZDA imuniteto za svoja uradna dejanja.

Pozivi demokratov k reformam vrhovnega sodišča so se okrepili že lani po novicah, da je konservativni sodnik Clarence Thomas prejemal darila konservativnega poslovneža in jih ni prijavil. Vrhovno sodišče je lani novembra samo potrdilo svoj etični kodeks, ki pa ne predvideva sankcij za kršitelje.

Zadnje ankete podjetja BlueLabs, ki ga financirajo nekateri donatorji demokratske stranke, kažejo na padec podpore Joeja Bidna v 14 ključnih zveznih državah, vključno s petimi, v katerih je Bidnu leta 2020 uspelo preobrniti izid proti Trumpu. To so Arizona, Georgia, Michigan, Pensilvanija in Wisconsin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje