Biden prvič po odstopu nagovoril Američane: glavna stvar je ostala neizrečena

Svet 25. Jul 202406:18 6 komentarjev

Ameriški predsednik Joe Biden je sinoči prvič od umika ponovne predsedniške kandidature stopil pred državljane. V enajstminutnem nagovoru je povedal veliko – plazu kritik, tudi s strani vidnejših demokratov, in glavnega razloga za odstop pa ni omenil. Glavna stvar je tako ostala neizrečena.

Ameriški predsednik Joe Biden je v večernem v televizijskem nagovoru prvič po odstopu od ponovne predsedniške kandidature nagovoril državljane. To je bila zanj priložnost, da se dotakne vse bolj številčnih kritik, pa tudi razlogov za umik kandidature. A je namesto tega večino časa namenil dosežkom v svojem mandatu, povzema BBC.

V enajstminutnem nagovoru iz Ovalne pisarne je pohvalil Američane, spregovoril o svojem skromnem otroštvu in začetkih v politiki ter se dotaknil dosežkov svojih predhodnikov. Dejal je, da je prihodnost demokracije v njegovih rokah. “Obramba demokracije je pomembnejša od vsakega naslova. Delo za Američane mi daje moč in veselje, vendar pa pri tej sveti nalogi izpopolnjevanja naše unije ne gre zame. Gre za vas. Za vaše družine. Za vaše prihodnosti,” je povedal Biden.

A zgodovinske knjige bodo najbolj zanimali njegovi razlogi za odstop. Biden ni neposredno povedal, zakaj je nekaj mesecev pred volitvami opustil idejo po ponovni izvolitvi. Nekaj razlogov za odločitvijo je bilo sicer mogoče razbrati med vrsticami. “V zadnjih tednih mi je postalo jasno, da moram združiti svojo stranko. Odločil sem se, da je najboljša pot naprej predaja štafete novim generacijam. Čas je, da predamo baklo novi generaciji,” je dejal. Dodal je, da si njegovi dosežki, ki jih je podrobno naštel, zaslužijo drugi mandat, a pripomnil, da “nič ne more ovirati rešitve demokracije – in to vključuje osebne ambicije”.

Svoji podpredsednici Kamali Harris, ki ji je predal štafeto boja za Belo hišo, je nekaj besed namenil šele proti koncu govora. Dejal je, da je “žilava, sposobna in neverjetna sodelavka in potencialna voditeljica države”.

Nagovor Joeja Bidna
Nagovor Joeja Bidna (Foto: Evan Vucci/Pool via REUTERS)

Biden v nagovoruni omenil republikanskega kandidata Donalda Trumpa. Njegov (zdaj nekdanji) tekmec z navajanjem razlogov za Bidnov odstop včeraj ni imel takih težav, poroča BBC. Na shodu v Severni Karolini je neposredno povedal, da je Biden odstopil, ker je “hudo izgubljal”.

Trump obenem poskuša Harris onemogočiti dostop do Bidnovega denarja za kampanjo, gre za okoli 91,5 milijona dolarjev (84,41 milijona evrov). Njegovi odvetniki so v sredo vložili pritožbo pri Zvezni volilni komisiji. Ameriški strokovnjaki za volilno pravo ocenjujejo, da Trumpova pritožba ne more uspeti, navaja ABC.

Obljubil, da bo vestno zaključil mandat

Biden je dejal, da mu je bilo v čast služiti državi 50 let. “Naciji sem dal srce in dušo, vendar sem milijonkrat bolj blagoslovljen nazaj z ljubeznijo in podporo Američanov”. Dejal je še, da ima rad svoj položaj, vendar ima državo raje. Zagotovil je, da se bo naslednjih šest mesecev do 20. januarja 2025, ko bo prisegel nov predsednik ali predsednica, osredotočal na svoje delo.

“To pomeni, da bom še naprej nižal stroške za delovne družine in spodbujal gospodarsko rast. Še naprej bom branil osebne svoboščine in naše državljanske pravice – od pravice do volitev do pravice do izbire,” je dejal, pri čemer je mislil na pravico do splava.

“Najpomembnejša stvar glede Amerike je, da ji ne vladajo kralji ali diktatorji. Vladajo ji ljudje. Zgodovina je v vaših rokah. Moč je v vaših rokah. Ideja Amerike je v vaših rokah,” je Američanom položil na dušo 81-letni demokrat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje