Biden Ukrajini odobril uporabo ameriškega orožja v Rusiji. Enako tudi Nemčija

Svet 31. Maj 202408:32 1 komentar
JOE BIDEN
Foto: PROFIMEDIA

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je Ukrajini dovolila uporabo ameriškega orožja za napade v Rusiji, vendar le v omejenem obsegu za obrambo mesta Harkov, ob sklicevanju na vladne uradnike poročajo tuje tiskovne agencije in mediji. Tudi Nemčija je danes Ukrajini odobrila uporabo orožja, ki ji ga je dobavila, za napade na vojaške cilje v Rusiji.

“Predsednik je svoji ekipi pred kratkim naročil, naj zagotovi, da bo Ukrajina lahko uporabila ameriško orožje za obrambne namene ogenj v Harkovu, tako da bi lahko Ukrajina vrnila obstreljevanje ruskim silam,” je za Politico dejal ameriški uradnik in dodal, da se politika prepovedi napadov z orožjem dolgega dosega znotraj Rusije ni spremenila.

Ukrajina lahko sedaj uporabi ameriško orožje, kot so rakete, za napad na ruske vojake, ki se zbirajo tik za mejo v bližini drugega največjega ukrajinskega mesta. Ukrajina pa tega orožja še vedno ne sme uporabiti za napade na civilno infrastrukturo ali vojaške cilje globoko v Rusiji. Preobrat sledi poslabšanju razmer na bojišču za Ukrajince, ki je med drugim posledica zamude pri novih dobavah ameriške vojaške pomoči.

Državni sekretar Antony Blinken, ki podpira odpravo omejitev, je v sredo javno namignil, da bo Biden morda spremenil smer in dovolil takšne napade. Dodal je, da se bo politika ZDA do Ukrajine razvijala po potrebi. ZDA so Kijevu odločno sporočile, da ameriško orožje lahko uporablja le za neposredne napade na ruske vojaške cilje, ki so bili uporabljeni za invazijo na Ukrajino, ne pa na civilno infrastrukturo.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika Sergej Nikiforov je danes pozdravil odločitev Washingtona. “Ukrajina je prejela pozitivne signale iz diplomatskih kanalov o omejeni uporabi orožja, ki ga dobavljajo ZDA”, je nadaljeval in dodal, da bo odločitev ZDA okrepila zmogljivosti Ukrajine pri obrambi pred rusko agresijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov Nata v Pragi je generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg članice pozval, da še naprej zagotavljati vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti 40 milijard evrov na leto. “Pomoč moramo ohraniti vsaj na takšni ravni, dokler bo treba,” je poveda generalni sekretar. Na dvodnevnem zasedanju je predlagal, da bi si članice Nata to breme razdelile bolj enakovredno. V Natu pripravljajo tudi večletni načrt podpore Ukrajini, ki naj bi ga julija potrjevali voditelji.

Kot je še povedal generalni sekretar, v okviru Nata poteka tudi razprava o tem, kako bi lahko zavezništvo v večji meri prispevalo k boljši koordinaciji zahodne pomoči Kijevu in urjenja ukrajinskih vojakov. Temu bi lahko bila po njegovih besedah namenjena posebna Natova misija oziroma neka močnejša struktura, kar bi obenem Ukrajino približalo zavezništvu. “Članice se strinjajo, da mora Ukrajina postati članica. Vabilo pa ji bomo poslali, ko bo v zavezništvu konsenz in ko bodo izpolnjeni pogoji,” je Stoltenberg povedal o ukrajinskih prizadevanjih za članstvo v Natu.

Nemčija Ukrajini odobrila uporabo dobavljenega orožja za napade na Rusijo

Nemčija je danes Ukrajini odobrila uporabo orožja, ki ji ga je dobavila, za napade na vojaške cilje v Rusiji, je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit in poudaril, da ima Kijev pravico do obrambe pred napadi, ki jih Moskva izvaja iz ruskega ozemlja blizu meje z Ukrajino. Podobno so v četrtek odločile tudi ZDA. “V zadnjih tednih je Rusija pripravljala, usklajevala in izvajala napade s položajev na območju Harkova, zlasti z ruskega obmejnega območja,” je dejal Hebestreit in poudaril, da so Nemčija in druge zahodne zaveznice, ki podpirajo obrambo Ukrajine, prepričane, da ima Kijev pravico do obrambe pred temi napadi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “V skladu s svojimi mednarodnopravnimi obveznostmi lahko uporabi tudi orožje, dobavljeno v ta namen, vključno z orožjem, ki smo ga dobavili mi,” je še dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zadnjih tednih zaveznice večkrat pozval, naj odpravijo omejitve, ki so jih postavile Ukrajini glede uporabe njihovega dobavljenega orožja za napade na Rusijo. K njihovi odpravi zaveznice spodbuja tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki meni, da samoobramba vključuje pravico napadanja legitimnih vojaških ciljev v Rusiji.

Ukrajinske sile že uporabljajo ameriško orožje za napade na Rusijo, je danes izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “To je precej zgovoren dokaz o obsegu vpletenosti ZDA v ta konflikt,” je na novinarski konferenci poudaril Peskov. Kremelj je sicer že v četrtek posvaril pred uporabo zahodnega orožja za napade na Rusijo in opozoril, da bi eskalacija napetosti škodila predvsem tistim državam, ki so se zanjo odločile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje