Žbogar v Varnostnem svetu ZN: Otroštvo v Gazi je sinonim za travmo

Svet 22. Avg 202407:25 > 20:42 1 komentar
Samuel Žbogar
Foto: UN Photo

Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je na današnjem zasedanju Varnostnega sveta ZN podprl poziv k premoru v spopadih zaradi cepljenj otrok. Ameriški predsednik Joe Biden pa je v sredo v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem poudaril nujnost sklenitve dogovora o premirju in izpustitvi talcev v Gazi, je sporočila Bela hiša.

Ameriška in izraelski voditelj sta govorila o nadaljevanju pogajanj v Kairu za odpravo preostalih ovir na poti do dogovora. Sporočilo Bele hiše navaja tudi, da sta Joe Biden in Benjamin Netanjahu govorila o ameriških prizadevanjih za podporo izraelski obrambi pred vsemi grožnjami iz Irana, vključno z grožnjami terorističnih skupin Hamas, Hezbolah in hutijevcev.

Potrditve dogovora o premirju še ni, čeprav je državni sekretar Antony Blinken v torek sklenil novo krajšo turnejo v Izraelu, Egiptu in Katarju. Zatrdil je, da je Netanjahu sprejel prehodni predlog dogovora, ki ga je konec maja predlagal Biden, vendar pa tega še ni storilo palestinsko gibanje Hamas.

Osrednja težava naj bi bila, da Izrael vztraja pri ohranitvi vojske na ozemlju med Gazo in Egiptom. Ameriški mediji poročajo, da je Biden govoril z Netanjahujem tudi o tem, čeprav sporočilo Bele hiše tega ne omenja.

Joe Biden in Benjamin Netanjahu
Fotografija je simbolična. (Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz)

“Pogrešanih, pridržanih ali pokopanih več kot 20.000 otrok”

Varnostni svet ZN sta s položajem na terenu seznanila posebni koordinator za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland in Louisa Baxter iz organizacije Save the Children. Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je dejal, da nobeno od poročil ni ponudilo razlogov za optimizem.

“Potrebujemo takojšnjo prekinitev ognja,” je dejal Wennesland in podrobno opisal osupljiv davek v človeških življenjih, ki ga še naprej terja vojna v Gazi. “Individualne in kolektivne zmogljivosti za obvladovanje ali reševanje sedanjih kriz na Bližnjem vzhodu so presegle svoje meje,” je dejal.

Žbogar je dejal, da je v Gazi pogrešanih, izgubljenih, izginulih, pridržanih ali pokopanih več kot 20.000 otrok. “Danes je otroštvo v Gazi sinonim za travmo. Kot starš si ne morem predstavljati trpljenja staršev, ki svojim otrokom ne morejo zagotoviti varnega in brezskrbnega otroštva ter jih ne morejo zaščititi pred to travmo,” je dejal in podprl poziv generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa za prekinitev spopadov v času cepljenja otrok proti otroški paralizi.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar (Foto: UN Photo)

V nadaljevanju je izpostavil tudi pomanjkanje varne pitne vode v Gazi, kar povečuje okužbe in bolezni. Spomnil je, da je bil prejšnji teden presežen mejnik 40.000 smrtnih žrtev vojne v Gazi, kjer za civiliste ni več varnega prostora. Rešitev za trpljenje je trajna prekinitev ognja in Slovenija izraža podporo pogajalcem Egipta, Katarja in ZDA za dokončanje dogovora v prihodnjih dneh.

“Negativnih trendov ni mogoče preprečiti z nadaljnjim nasiljem,” je dejal in obsodil zadnji samomorilski napad Hamasa in Islamskega džihada v Tel Avivu, Izrael je pozval, naj spremeni svojo politiko naseljevanja na Zahodnem bregu, in obsodil nasilje izraelskih naseljencev nad Palestinci.

“Negativni trendi se z vnetljivo retoriko in provokacijami, vključno z zadnjim obiskom mošeje Al Aksa, ne bodo ustavili. Obsojamo to kršitev statusa quo na svetih krajih,” je dejal.

Ponovno je pozval k rešitvi dveh držav in posvaril pred širjenjem krize po celotni regiji Bližnjega vzhoda. “Regija je na robu prepada, tudi vzdolž modre črte, ob Rdečem morju in drugod v regiji. Vse akterje pozivamo k čim večji zadržanosti, da se vzdržijo nadaljnjih napadov in grozeče retorike,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje