Biden zbolel v najbolj neprimernem trenutku: “Res ne potrebujemo še tega”

Svet 18. Jul 202410:43 6 komentarjev
Joe Biden
Foto: Tom Brenner/REUTERS

Okužba ameriškega predsednika Joeja Bidna s koronavirusom se je zgodila v najbolj neprimernem trenutku. Demokratski kandidat za predsednika se namreč že tedne sooča s pozivi, da bi moral izstopiti iz predsedniške tekme. "Pa ne se hecati! To je zadnja stvar, ki jo potrebujemo," je slišati v vrstah demokratov, ki Bidna vse intenzivneje in vse bolj javno pozivajo k predaji kandidature. Koliko povzročene škode demokrati še lahko rešijo?

Ameriški predsednik Joe Biden je zbolel za covidom-19. Bolezen je le še ena v nizu težav za demokratskega kandidata za ameriškega predsednika. Že tedne se namreč spopada z resnimi očitki, da ni primeren za kandidatno mesto.

Zdi se, da se vsak poskus, s katerim želi pomiriti demokrate in volilce, izjalovi. Eden zadnjih je bil vrh zveze Nato ob njeni 75-letnici, gostili pa so ga Američani v svoji prestolnici. Bolj kot na vsebino so bili mediji pozorni na Bidnovo suverenost. Že med vrhom so voditelji mirili, da je Biden suveren in da je spremljal celotna zasedanja.

A javnosti s tem ni pomiril. Na sklepnem delu vrha je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega namreč zamešal in ga napačno poklical po imenu ruskega predsednika Vladimirja Putina. Podpredsednico ZDA Kamalo Harris pa je poklical po imenu nekdanjega ameriškega predsednika in njegovega rivala v predsedniški tekmi Donalda Trumpa.

Ni dvoma, da se je Bidnova okužba s koronavirusom zgodila v najbolj neprimernem trenutku. Ameriški Politico piše, da se bo skepsa glede Bidnove starosti in zdravja s tem le še poglobila. Vodja večine v ameriškem senatu Chuck Schumer je konec tedna – po mnogih drugih – pozval Bidna k odstopu iz predsedniške tekme. Schumer naj bi Bidnu celo rekel, da bodo demokrati z njegovo kandidaturo novembra izgubili na volitvah.

Joe Biden in Volodimir Zelenski
Foto: Yves Herman/REUTERS

Demokrati nejevoljni: “To je zadnja stvar, ki jo potrebujemo”

Potem ko je novica zakrožila v javnosti, je bilo po poročanju CNN med demokrati slišati besede, kot so: “Pa ne se hecati. To je zadnja stvar, ki jo potrebujemo.”

V Bidnovi ekipi se zdaj sprašujejo, ali bi lahko rešili in na daljavo iz njegove domače pisarne izpeljali vsaj del predvidenega urnika predvolilne kampanje v Nevadi. Predvsem pa si zastavljajo vprašanje, koliko časa bo Biden zaradi bolezni odsoten.

Vez med predsednikom in njegovimi volilci je v predvolilni kampanji po poročanju CNN namreč nujna. Biden in njegova ekipa si ne moreta privoščiti niti dneva počitka. Ob koncu demokratske konvencije se bo pozornost zdaj ponovno, še enkrat več obrnila k Bidnu. “Potrebujejo ga na terenu, čilega in zdravega, in to se ne bo zgodilo,” je dejala novinarka CNN Dana Bash.

Joe Biden
Foto: Tom Brenner/REUTERS

Biden ostaja v tekmi

Biden neprestano zagotavlja, da je najprimernejši kandidat in da bo premagal glavnega protikandidata Trumpa. Po poročanju Politica bi o odstopu razmislil, če bi ankete pokazale velik padec njegove podpore. Te so že zdaj za Bidna neusmiljene, saj kažejo na zanesljivo Trumpovo zmago.

Le malo pred okužbo s koronavirusom je za BET News Biden dejal, da bi o opustitvi kandidature premislil tudi v primeru resnih zdravstvenih težav.

Gre za tretjo Bidnovo okužbo s koronavirusom, tokratni znaki okužbe pa naj bi bili po zagotavljanju njegove ekipe mili. Prav tako naj bi se predsednik dobro počutil.

Z odsotnostjo je Biden zdaj pozornost javnosti popolnoma prepustil Trumpu in njegovi novi ekipi. Kampanja republikancev je trenutno namreč po predstavitvi J. D. Vancea za podpredsedniškega kandidata republikancev in po poskusu atentata na Trumpa v polnem zamahu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje