Biden Zelenskega zamenjal za Putina, Kamalo Harris pa za Trumpa

Svet 12. Jul 202406:48 12 komentarjev

Ameriški predsednik Joe Biden je na slovesnosti ob robu vrha Nata v Washingtonu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pomotoma predstavil kot ruskega predsednika Vladimirja Putina. Nato pa je na novinarski konferenci podpredsednico Kamalo Harris označil za podpredsednico Trump. Biden je vse od neuspele prve debate pod drobnogledom domače in svetovne javnosti.

“In zdaj besedo predajam predsedniku Ukrajine, ki je tako pogumen, kot je tudi odločen. Dame in gospodje, predsednik Putin,” je dejal ameriški predsednik Joe Biden na četrtkovi slovesnosti ob robu vrha Nata v Washingtonu.

“Predsednik Putin! On bo premagal predsednika Putina. Predsednik Zelenski – tako sem osredotočen na to, da premagamo Putina, to nas mora skrbeti. Kakorkoli, gospod predsednik,” je svojo napako, ko je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zamenjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, hitro popravil Biden.

“Jaz sem boljši,” je na pomoto ameriškega kolega odgovoril ukrajinski predsednik, Biden pa mu je pritrdil.

Posnetek se je kot ogenj razširil po družbenih omrežjih, še posebej goreče pa so ga delili Bidnovi nasprotniki iz vrst republikancev. Glede na ankete sicer sedaj tudi večina podpornikov demokratske stranke meni, da bi se moral 81-letnik umakniti in žezlo stranke prepustiti nekomu drugemu, na primer svoji podpredsednici.

Podpredsednik Trump?

Nato je Bidna čakala še prva novinarska konferenca po predvolilnem soočenju z Donaldom Trumpom, na katerem se je demokratski kandidat za predsednika po mnenju številnih izjemno slabo odrezal. To je priznal tudi sam. A čeprav je bila to novinarska konferenca, na kateri je želel prepričati ljudi, da je še vedno sposoben za opravljanje dela predsednika ZDA, je še enkrat zamenjal dve ključni osebi.

“Ne bi si izbral Trumpa za podpredsednika ZDA, če ne bi menil, da je za to usposobljena,” je dejal o svoji podpredsednici Kamali Harris. Biden je na novinarski konferenci ponovno nastopil s hripavim glasom in je občasno pokašljeval, vendar pa je odločno vztrajal, da je bil vrh zavezništva pod njegovim vodstvom zelo uspešen.

Na vprašanja novinarjev o njegovi sposobnosti za vztrajanje v kampanji je odgovoril s pripravljenostjo, da pred volitvami opravi še en nevrološki pregled, vendar le na priporočilo zdravnikov. Zadnji zdravstveni pregled je opravil januarja in zdravniki takrat niso odkrili ničesar zaskrbljujočega.

Joe Biden
Foto: Yves Herman/REUTERS

“Evropski voditelji mi ne pravijo, naj odstopim od kampanje, ampak mi pravijo, da moram zmagati,” je še dejal. Svojega republikanskega nasprotnika je obtožil, da ni zavezan Natu in se ne bo držal petega člena severnoatlantske pogodbe. Ta pravi, da je napad na eno članico Nata napad na vse.

“Menim, da sem najbolj usposobljena oseba za predsedniško kandidaturo. Že sem ga premagal in spet ga bom premagal,” je še dejal predsedniški kandidat demokratov. Vztrajal je, da želi končati začeto delo. To pa je po njegovih besedah utrditev srednjega razreda v ZDA.

Evropski voditelji mu zaupajo

“Lapsusi se dogajajo. Če pozorno spremljaš, boš hitro našel napako,” je v odzivu na napake Bidna dejal nemški kancler Olaf Scholz, ki je skupaj z več drugimi voditelji stal na odru za Bidnom.

Podobno je menil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da sta se na sredini večerji v Beli hiši z ameriškim kolegom dolgo pogovarjala. Macron je ocenil, da ima Biden “stvari pod nadzorom”. Da se ji je predsednik ZDA v pogovorih zdel povsem v redu, je po koncu vrha ocenila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni.

Vrh zveze Nato
Foto: Yves Herman/REUTERS

Več predsednikov vlad in držav članic je podobne ocene podajalo že ob prihodu na zadnji dan zasedanja v Washingtonu. Novi britanski premier Keir Starmer, ki se je z Bidnom sestal na dvostranskem srečanju, je dejal, da je ameriški kolega v “dobri formi”. Da je z ameriškim predsednikom vse v najlepšem redu, pa meni tudi poljski predsednik Andrzej Duda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje