Bidnov sin zavrnil obtožbe: Očeta nisem vpletal v svoje posle

Svet 28. Feb 202421:44 1 komentar
Hunter Biden
Hunter Biden (Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS)

Sin predsednika ZDA Joeja Bidna je v ameriškem kongresu zavrnil obtožbe republikancev o korupciji in preiskavo pred morebitno ustavno obtožbo očeta razglasil za hišico iz kart. Hunter Biden je v uvodnem nagovoru zatrdil, da očeta ni nikoli vpletal v svoje posle. Zaslišanje se je nadaljevalo za zaprtimi vrati.

Republikanci v predstavniškem domu trdijo, da se je Joe Biden okoristil s posli svojega sina, vendar doslej niso predložili nobenega dokaza. Pred dnevi so izgubili tudi kronsko pričo – Alexandra Smirnova, ki ga je FBI aretiral zaradi laganja med preiskavo.

Smirnov ostaja v priporu zaradi nevarnosti pobega v Rusijo, obtožnica pa trdi, da je namerno lagal o Bidnovih domnevnih poslih, da onemogoči njegovo ponovno izvolitev za predsednika ZDA.

Preiskavo vodita predsednika odbora za vladni nadzor in reforme James Comer ter odbora za pravosodje Jim Jordan, ki doslej nista pojasnila, kakšne zločine je zagrešil Biden, da dosežejo prag za ustavno obtožbo.

Comer se je pred zaslišanjem Hunterja Bidna zapletel v besedni dvoboj z novinarjem televizije NBC, ki mu je zastavil to vprašanje in omenil 200.000 dolarjev posojila Joeja Bidna svojemu bratu Jamesu Bidnu. Novinar je opozoril, da je šlo za osebno posojilo brata bratu, ki je bilo odplačano v šestih tednih in vprašal, kje je tu zločin. Comer ga je nemudoma obtožil, da je del levičarskih medijev, ki ščitijo Bidna, vendar odgovora ni dal.

Za demokrate se je zgodba končala z aretacijo Smirnova. Kongresnik Robert Garcia je za televizijo MSNBC povedal, da za zaprtimi vrati niso slišali ali videli nobenega dokaza o skupnih poslih očeta in sina. Preiskavo je označil za politično igro na pobudo bivšega predsednika Donalda Trumpa in ob pomoči ruskega predsednika Vladimirja Putina.

“Ponovno zagotavljam, da očeta nisem vpletal v svoje posle. To ste od mene že večkrat slišali. Več kot leto dni me lovite zaradi političnega pregona očeta. Krošnjarite z namigi, zavajanji in senzacionalizmom, nimate pa nobenega dokaza v podporo tem zarotam, ker enostavno ne obstajajo,” je dejal Hunter Biden in navedel štiri tako imenovane republikanske priče.

Poleg Smirnova so to Jason Galanis, ki prestaja 14-letno zaporno kazen zaradi poslovnih prevar, Tony Bobulinski, ki so ga razkrili kot lažnivca in obtoženi begunec pred pravico Gal Luft, navaja televizija ABC. Biden je na koncu omenil še Smirnova, ki je glede na obtožnico od ruskih obveščevalcev dobil material za povezavo Joeja Bidna z ukrajinskim energetskim podjetjem Burisma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje