Bitka za nasledstvo medijskega imperija: “zlati otrok” in razkol v družini

Svet 16. Sep 202419:18 0 komentarjev
Rupert Murdoch
Rupert Murdoch (Foto: PROFIMEDIA)

V Nevadi se danes začenja pomembna sodna bitka o usodi imperija medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Načrt milijarderja, da bi nadzor nad svojimi podjetji prenesel na najstarejšega sina Lachlana, bo namreč do konca tedna za zaprtimi vrati sodišča izpodbijalo več njegovih otrok. Kaj je srž spora družinskih članov, kakšni so možni zaključki sojenja ter zakaj je primer tako pomemben v teh negotovih časih za novinarsko prihodnost?

Rupert Murdoch je pri 22 letih po očetovi smrti podedoval dva časopisa v Adelaidu v Avstraliji. V 50. in 60. letih prejšnjega stoletja je prevzel številne časopise v Avstraliji in Novi Zelandiji, nato pa je začel svoj medijski imperij širiti tudi v Združenih državah Amerike in Združenem kraljestvu.

Medijski mogotec, ki je letos dopolnil 93 let, je desetletja gradil svoje blagovne znamke, ki so postale ene izmed najmočnejših in najvplivnejših v zahodnem svetu. Zdaj, ko se je želel v miru umakniti v pokoj, pa se je v njegovi družini zaradi vprašanja, kakšno zapuščino bo pustil za seboj in kdo bo jo bo upravljal, pojavil razkol.

Dediči Ruperta Murdocha so se namreč zapletli v bitko za nadzor nad medijskim imperijem. Čeprav je Murdoch lani vložil prošnjo za podelitev izključnega nadzora nad družinskim skladom svojemu sinu Lachlanu, bo sedaj sodnik tisti, ki bo odločal, kdo bo po Murdochovi smrti nadzoroval družinski sklad. Lahko se celo zgodi, da bo “uradnega” milijarderjevega naslednika premagal kateri izmed manj konservativnih sorojencev. O usodi lastništva nad vrsto časopisov in televizijskih kanalov, ki jih po vsem svetu spremlja na milijone ljudi, bo namreč odločalo sodišče v Nevadi.

Družina Murdoch je bila v petek, 13. septembra, na Forbesovi lestvici uvrščena na 96. mesto najbogatejših na svetu, njeno premoženje pa je ocenjeno na 20,1 milijarde dolarjev.

Rupert Murdoch
Rupert Murdoch (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj je srž spora?

V središču družinskega konflikta je predvsem vpliv nad družbo News Corp, ki ima v lasti časopise, kot so The Wall Street Journal in New York Post v ZDA, The Australian, The Herald Sun in The Daily Telegraph v Avstraliji ter The Sun, The Times in The Sunday Times v Združenem kraljestvu. Pod okriljem družbe News Corp je tudi založniški velikan HarperCollins in več avstralskih televizijskih kanalov, vprašljivo pa je tudi delno lastništvo nad drugim velikim Murdochovim podjetjem, tj. družbo Fox.

Rupert Murdoch ima po poročanju Sky News v obeh podjetjih – News Corp in Fox – približno 40-odstotni delež glasovalnih delnic. Tudi omenjeni Sky News je bil sicer nekdaj del Murdochovega imperija, saj ga je sam leta 1989 ustanovil v Združenem kraljestvu, a ga je pred časom prodal družbi Comcast.

Urejanje družinske zapuščine pa že v osnovi ni tako enostavno, saj je bil Rupert petkrat poročen in ima šest otrok. Dolgo časa se je sklepalo, da je zapuščino, ter predvsem načrte za poslovno nasledstvo, uredil že leta 1999, ko se je ločil od svoje druge žene Anne. Takrat je namreč ustanovil družinski sklad Murdoch Family Trust, ki je določil, da se bodo po njegovi smrti glasovalne delnice družb News Corp in Fox razdelile med njegove štiri najstarejše otroke – Prudence, Elisabeth, Lachlana in Jamesa.

Po ustanovitvi družinskega sklada je Murdoch začel omenjene otroke tudi aktivno vključevati v nekatere svoje družbe. A nedavno je New York Times razkril, da je Murdoch spremenil družinski sklad, in sicer v želji, da bi v svojih medijskih podjetjih ohranil konservativna načela, od katerih pa se nekateri njegovi otroci vidno distancirajo. Prav zaradi tega naj bi želel lastništvo izključno prenesti na Lachlana, ki bi po očetovem vzoru lahko nadaljeval vodenje podjetij brez vmešavanja drugih sorojencev.

Kdo je “zlati otrok” Lachlan?

Lachlan Murdoch je tretji najstarejši otrok ter najstarejši sin Ruperta Murdocha. Je eden od treh otrok, ki so se rodili iz zakona z drugo ženo Anno Mario Torv. Vse življenje se je posvetil delu v očetovem imperiju, kjer je začel kot generalni direktor avstralske tiskane založbe ter se povzpel vse do mesta vodje družb Fox in News Corp.

Kot piše Forbes, je Lachlan sodeloval tudi pri nekaterih največjih odločitvah očetovega podjetja, denimo pri prodaji zabaviščnega oddelka 21st Century Fox družbi Walt Disney Co., s katero je leta 2019 na Murdochov družinski račun steklo 71,3 milijarde dolarjev (okoli 65,5 milijarde evrov). Sodeloval pa je tudi v procesu, ki se je sklenil z odločitvijo, da mora Fox News plačati neverjetnih 787,5 milijona dolarjev (okoli 722,5 milijona evrov) odškodnine za obrekovanje zaradi lažnih trditev mreže o goljufiji na volitvah leta 2020.

Ko je Murdoch oznanil, da se umika s čela svojega medijskega imperija, je sporočil tudi, da bo vodenje njegove zapuščine prevzel njegov danes 53-letni sin. Vir blizu družine Murdoch je po poročanju Forbesa lani dejal, da to ni tako presenetljivo, saj da je Lachlan že dolgo veljal za očetovega “zlatega otroka”. Lachlan naj bi izmed vseh Murdochovih otrok poleg tega najbolj vestno sledil očetovim desničarskim prepričanjem, kar naj bi bil tudi poglavitni razlog, da je oče želel nanj prenesti “trajni in ekskluzivni nadzor” nad zapuščino.

Lachlan Murdoch
Lachlan Murdoch (Foto: PROFIMEDIA)

Sorojenci na različnih bregovih

Zaradi različnih prepričanj naj bi očeta skrbelo tudi pomanjkanje soglasja med otroki, kar bi lahko resno ogrozilo prihodnost celotnega portfelja blagovnih znamk Murdoch. 51-letni James je bil v preteklosti odkrito kritičen do medijske hiše Fox News, nedavno pa je v ameriški predsedniški bitki javno podprl demokratsko kandidatko Kamalo Harris.

Njegova sestra, 56-letna Elisabeth, je po poročanju časopisa Wall Street Journal “zasebno izrazila nelagodje zaradi povezovanja s Fox News”. Omenjeni časopis je ob tem še poročal, da naj bi bil Murdoch zgrožen, da se nekateri otroci želijo distancirati od podjetja, zaradi katerega naj bi se znašli v zadregi, v preteklosti pa, da so z veseljem uživali sadove njegovega finančnega uspeha.

Lachlan je tako po pisanju britanskega Guardiana najbolj politično usklajen s svojim očetom, kar pa ima še toliko večjo težo v času morebitnega ponovnega vzpona republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

James Murdoch s soprogo Kathryn Hufschmid
James Murdoch s soprogo Kathryn Hufschmid (Foto: PROFIMEDIA)

Na kocki pa ni samo lastništvo nad vrsto medijskih vsebin, temveč tudi prihodnost časopisov in televizijskih kanalov ter na tisoče delovnih mest. Primer se tako odvija v izjemno negotovih časih za prihodnost novinarske industrije. Kljub družinskemu razkolu pa so si vsi vpleteni Murdochi očitno soglasni v eni stvari – umazanega perila ne želijo prati v javnosti.

Ker gre za medijsko zelo odmevno sojenje, so namreč različne medijske hiše, vključno s CNN, The New York Times, Washington Post, pa tudi tiskovna agencija Reuters, zaprosile za medijske akreditacije in omogočen dostop do sodne dvorane. Sodnik okrožnega sodišča Washoe v Renu v Nevadi je njihove prošnje zavrnil, postopek, ki se je začel danes in naj bi predvidoma trajal do petka, 20. septembra, pa tako ne bo odprt za javnost.

“Družinski sklad, kot je ta v tej zadevi, je v bistvu zasebna pravna ureditev, tudi če je delničar v podjetjih, s katerimi se javno trguje, kar priznavajo veljavni zakoni o zapečatenju,” je zapisal sodnik David Hardy ter s tem jasno zaprl vrata vsej zainteresirani javnosti.

Na prejšnjih zaslišanjih je bilo sicer že ugotovljeno, da Rupert Murdoch lahko spremeni pogoje upravljanja sklada, če dokaže, da je deloval v dobri veri in izključno v korist svojih dedičev. Sodni dokumenti namreč po poročanju Forbesa kažejo, da Murdocha skrbi, da bi se njegovi otroci, razen Lachlana, lahko odločili “preusmeriti uredniško politiko in vsebino” nekaterih njegovih holdingov, vključno z desničarsko Fox News. V primeru njegove zmage se tako obeta, da bo Lachlan vodstvo nadaljeval po isti poti kot njegov oče. Fox News bi tako še naprej ostal zvest republikanski stranki v ZDA.

Če bo zmagala trojica sorojencev, se po vsej verjetnosti obeta nova sodna bitka za prihodnost podjetij. Omenja pa se tudi možnost sklenitve kompromisa ali kakšnega drugega dogovora, ki bi morda lahko vključeval prodajo deležev Jamesa in njegovih dveh sester. Niti Murdochovi odvetniki niti odvetniki njegovih treh otrok za zdaj zadeve ne želijo komentirati.

Dramsko serijo Nasledstvo (ang. Succession) Jesseja Armstronga, ki v štirih sezonah in 39 epizodah prikazuje zgodbo medijskega imperija ATN in družine Roy, naj bi navdihnili prav Murdochovi. HBO serijo, ki nastavlja ogledalo nebrzdanemu kapitalizmu, so mnogi uvrstili med najboljše serije vseh časov, prejela pa je tudi številne nagrade, med drugim več emmyjev in zlatih globusov. “To je nadaljevanka o družini, a tudi o tem, kdaj se pristransko poročanje prepleta z razdiralno desničarsko politiko,” je ob prevzemu nagrade emmy januarja dejal Armstrong.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!