Bivša sodnica se po letih skrivanja prostovoljno vrača v BiH

Svet 17. Jul 202420:52 0 komentarjev
Lejla Fazlagić Pašić
Foto: CIN

Bivša sodnica občinskega sodišča v Sarajevu Lejla Fazlagić Pašić, ki se je osem let skrivala na Hrvaškem, da bi se izognila aretaciji zaradi obtožb o zlorabi položaja, se je odločila za prostovoljno vrnitev v Bosno in Hercegovino, kjer se bo na sodišču soočila z obtožbami, je sporočila njena odvetnica.

Kantonalno sodišče v Sarajevu je namreč sprejelo njeno prošnjo in umaknilo mednarodno tiralico, ki so jo razpisali zanjo pred osmimi leti zaradi sodelovanja pri prevarah z nepremičninami. S tem ji je omogočilo vrnitev v BiH, kjer se bo na sodišču izrekla o krivdi. Ne bo pa smela zapustiti sarajevskega kantona.

Obtožena je, da je skupaj z drugimi obtoženci, med katerimi je tudi nekdanji notranji minister BiH Alija Delimustafić, kot sodnica sodelovala v lažnih premoženjskih sporih in kot lastnike hiš, stanovanj, poslovnih prostorov in zemljišč vpisovala osebe, ki do tega niso bile upravičene. Na ta način so nezakonito vpisali lastnike najmanj 19 nepremičnin v vrednosti okoli štiri milijone evrov.

Nezakonite lastnike so na ta način med drugim dobile zapuščene nepremičnine sarajevskih Judov, ki so jih ubili med drugo svetovno vojno in nepremičnine drugih pokojnikov brez bližnjih sorodnikov. BiH je sicer od Hrvaške že prej zahtevala izročitev bivše sodnice. Hrvaška sodišča so njeno izročitev odobrila že leta 2017, a do izročitve ni prišlo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!