Bivši demokrat delno umaknil predsedniško kandidaturo in podprl Donalda Trumpa

Svet 23. Avg 202421:26 0 komentarjev
Robert F. Kennedy mlajši
Foto: REUTERS/Thomas Machowicz

Neodvisni kandidat Robert F. Kennedy mlajši je odstopil od kandidature za predsednika ZDA in podprl kandidaturo republikanca Donalda Trumpa. Kandidaturo bo umaknil v desetih ključnih zveznih državah (t. i. swing states), ki odločajo o novem predsedniku. Opazovalci ameriških volitev se sedaj sprašujejo, ali lahko izstop in podpora nekdanjega demokrata bližje k zmagi potisne Donalda Trumpa.

Iz predsedniške tekme se je umaknil še en kandidat. Umik kandidature v ključnih ameriških zveznih državah, kjer se vsakokrat odločajo volitve, je pravkar napovedal neodvisni kandidat Robert F. Kennedy mlajši. Bivši demokrat je podprl kandidaturo republikanca Donalda Trumpa.

Kot je dejal, bo v državah, kjer vedno zmagujejo republikanci ali demokrati (t. i. modrih in rdečih zveznih državah) ohranil kandidaturo, umaknil pa jo bo v desetih ključnih zveznih državah (t. i. swing states). Kennedyjeva kandidatura tako na izvolitev novega predsednika, ki se vedno odloča v neodločenih zveznih državah, ne bo imela večjega vpliva. Njegovi sodelavci so že začeli postopke za umik njegove kandidature v 10 zveznih državah, med drugim so se postopki že začeli v Pensilvaniji in Arizoni.

“Ne verjamem več, da imam realno možnost za volilno zmago zaradi te neizprosne sistematične cenzure in nadzora medijev. Od svojih sodelavcev in prostovoljcev ne morem z mirno vestjo zahtevati, da še naprej delajo dolge ure,” je Kennedy dejal na novinarski konferenci v Arizoni.

V svojem nastopu je sin ubitega predsedniškega kandidata Roberta F. Kennedyja in nečak predsednika Johna F. Kennedyja kritiziral demokratsko stranko in ji očital, da je samovoljno in brez odprtih strankarskih volitev za kandidata izbrala Joeja Bidna. Oster je bil tudi do Kamale Harris in spomnil, da od vstopa v predvolilno kampanjo še ni imela intervjuja ali odprtega medijskega nastopa. Ob tem je bil kritičen tudi do medijev, ki da ga cenzurirajo, in volilnemu sistemu, ki da otežuje uspešne kandidature neodvisnim kandidatom.

Kennedy je ob tem dejal, da Trumpa podpira zaradi istih razlogov, ki so ga prepričali k izstopu iz demokratske stranke. Med razlogi je naštel svobodo govora in vojno v Ukrajini.

Umik neodvisnega kandidata sicer ni nobeno presenečenje. Njegova podpredsedniška kandidatka Nicole Shanahan je idejo omenila že v torkovem spletnem intervjuju. Takrat je dodala, da bi Kennedy lahko podprl republikanca Donalda Trumpa. Ameriška televizija ABC je nato v sredo, sklicujoč se na vire blizu kampanje, poročala, da naj bi Kennedy kandidaturo umaknil do konca tega tedna.

Kennedy je najprej skušal kandidirati za nominacijo demokratske stranke, kasneje pa se je odločil za neodvisno kandidaturo, ki pa nikoli ni imela dejanskih možnosti za uspeh. Neodvisni kandidat je sicer najvišjo podporo v javnomnenjskih anketah na nacionalni ravni beležil spomladi. Glede na povprečje anket, ki jih je zbral New York Times, je Kennedy še maja beležil 10-odstotno podporo, ki pa je strm padec doživela po umiku Joeja Bidna in kandidaturi Kamale Harris. Zadnje ankete v omenjenem naboru so mu namerile le 4 odstotke podpore.

Neodvisni kandidat iz slovite ameriške družine je skušal nagovoriti volivce, ki so nezadovoljni tako z demokratsko kot z republikansko stranko. Kennedy je Bidnu in Trumpu pogosto očital povečevanje državne porabe, podaljševanje vpletenosti ZDA v tuje konflikte in uveljavljanje politik, ugodnih za velike korporacije, piše CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!