Bližnji vzhod na prelomu: “Napadi so prestopili vse meje”

Svet 21. Sep 202405:51 1 komentar
Napad Kijev
Foto: Gleb Garanich/REUTERS

Zadnji izraelski napad na Bejrut, v katerem je bil ubit visok poveljnik libanonskega gibanja Hezbolah, je znova prevetril razmere na Bližnjem vzhodu. "Ponižani" Hezbolah obljublja povračilne napade. Mu to sploh lahko uspe? Izrael na drugi strani pravi, da začenja novo fazo vojne in da bo vztrajal do konca.

Razmere na Bližnjem vzhodu so zelo napete. Izrael je v četrtek sprožil enega izmed najintenzivnejših bombnih napadov na cilje gibanja Hezbolah v Libanonu letos. Le dva dni prej so iz Libanona poročali o nenavadnih eksplozijah stotine pozivnikov, v sredo so v okolici baz Hezbolaha eksplodirali še voki-tokiji. V napadih v torek in sredo je bilo skupaj ubitih najmanj 38 ljudi, še približno 3.000 jih je ranjenih.

“Napadi so prestopili vse meje,” se je po eksplozijah odzval vrh Hezbolaha in obljubil maščevanje. Nato pa še en udarec.

Pojavljajo se ugibanja, ali ima libanonsko gibanje sploh še dovolj moči za kakršen koli protinapad. Dodatni udarec za Hezbolah je bil izraelski petkov napad na Bejrut, v katerem je umrl visoki poveljnik in vodja posebne enote Hezbolaha Ibrahima Akila. Poleg njega je umrlo še devet drugih pomembnejših članov posebne enote.

Kljub udarcem, ki so oslabili Hezbolah, pa to še vedno velja za najbolj oboroženo nedržavno skupino na svetu z vse bolj izpopolnjenim arzenalom, ki lahko Izraelu povzroči veliko škodo.

Po napadu na Bejrut
Po napadu na Bejrut (Foto: Mohamed Azakir/REUTERS)

Izrael je v središču burnega dogajanja na Bližnjem vzhodu. Njegov odgovor na oktobrski napad Hamasa se je razširil izven Gaze in zajel tudi Iran, Jemen, ki je (delno) pod nadzorom hutijevcev in Libanon, kjer deluje šiitsko gibanje Hezbolah.

Kakšni so načrti Izraela?

Drzni napadi Izraela sprožajo veliko negotovost o njegovih načrtih. Ali sledi kopenska ofenziva? Kakšen bo odziv zaveznikov Hezbolaha?

Izraelski obrambni minister se je po petkovih napadih na Bejrut zavezal, da izraelske sile z napadi še ne nameravajo prenehati: “Izrael bo nadaljeval z novo fazo vojne, dokler ne bo dosegel cilja: da se prebivalci s severnega dela države varno vrnejo domov.”

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: REUTERS)

Tudi iz kabineta predsednika vlade Benjamina Netanjahuja so v petek pozno zvečer sporočili: “Naši cilji so jasni, naša dejanja govorijo sama zase.” Po ocenah CNN je Izrael jasno sporočil, da je pripravljen na vojno s Hezbolahom.

Odprtih več ‘front’

Med vprašanji, ki burijo Bližnji vzhod, pa tudi mednarodno javnost pa tudi: ali bi se lahko odgovoru Hezbolaha pridružili drugi iranski zavezniki in ali bi lahko naslednji korak na Bližnjem vzhodu sprožil vsesplošno vojno.

“Zdi se, da se dogodki vrtijo v spiralo, pojavlja se grožnja vsesplošne vojne. Obe strani pravita, da si tega ne želita, a da sta pripravljeni,” izpostavlja urednik za Bližnji vzhod pri BBC Raffi Berg. 

Dopisnik z Bližnjega vzhoda pa: “Petkov napad je bilo še eno ponižanje za Hezbolah. Napad na Bejrut je bil še en dokaz, da ima Izrael natančne obveščevalne podatke o gibanju.”

Obenem gibanje Hezbolah ni edino, s katerim je Izrael v odprtem sporu: že od lanskega oktobra trajajo obsežni povračilni napadi na Gazo, v stopnjevanje sta se vpletla tudi Iran in jemenski hutijevci, prav tako izraelske rakete redno letijo na Zahodni breg in v Sirijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje