Bloomberg odpustil novinarko zaradi prehitrega razkritja zgodovinske izmenjave

Svet 06. Avg 202420:11 0 komentarjev
Evan Gershkovich
Evan Gershkovich ob vrnitvi domov (Foto: Kevin Mohatt/REUTERS)

Zaradi prehitrega razkritja o zgodovinski izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo je medij Bloomberg sprožil disciplinske ukrepe proti nekaterim zaposlenim. Po pisanju ameriških medijev je bila odpuščena vsaj ena novinarka, ki je zgodbo napisala.

Medij Bloomberg je sprožil “disciplinske ukrepe” proti novinarjem in urednikom, potem ko so prejšnji teden prehitro objavili novico o zgodovinski izmenjavi zapornikom med Zahodom in Rusijo, piše Guardian. Prehitro razkritje bi namreč lahko ogrozila varnost izpuščenih Američanov.

V ponedeljek je odgovorni urednik John Micklethwait zaposlenim poslal elektronsko sporočilo, v katerem je pisalo, da je bilo nekaj članov osebja disciplinsko kaznovanih.

“Prejšnji četrtek smo predčasno objavili zgodbo o izpustitvi Evana Gershkovicha in drugih zapornikov, kar bi lahko ogrozilo dogovorjeno zamenjavo,” sporočilo Micklethwaita povzema Guardian. Zapisal je še, da četudi prehitro objavljena zgodba na koncu ni naredila razlike, je šlo za očitno kršitev uredniških standardov.

Medij sicer ni razkril, za koga gre in kakšna je sankcija. A je bila po poročanju New York Magazina in Washington Posta odpuščena Jennifer Jacobs, dopisnica Bloomberga iz Bele hiše. To lahko razberemo tudi iz njene objave na omrežju X. Zapisala je, da embarga o izpustitvi ni kršila zavestno in dodala, da je pri zgodbi tesno sodelovala z uredniki.

“Kot novinarko me ideja, da bi lahko ogrozil varnost sodelavca, zelo vznemirja. Tako zelo, da je to težko opisati. Zelo sem vesela, da so Gershkovich in drugi doma, je zapisala.

“Novinarji nimajo zadnje besede o tem, kdaj in s kakšnim naslovom bo zgodba objavljena. Ta niz dogodkov bi se lahko zgodil kateremukoli novinarju, zato znotraj uredniškega procesa obstajajo določena pravila,” je zapisala Jacobs in dodala, da zato tudi obstajajo uredniška preverjanja.

Gre sicer za redek primer, da bi bil novinar kaznovan, ker se je odločil razkriti veliko zgodbo, ki so jo verjetno predhodno pregledali uredniki.

Bloomberg je prvi poročal, da so bili novinar Wall Street Journala Gershkovich in drugi zajeti ameriški državljani del največje izmenjave ujetnikov med Moskvo in Washingtonom po hladni vojni. Zgodbo so objavili, medtem ko je bilo letalo z Američani na poti iz Moskve v Ankaro, kjer je potekala izmenjava.

Kmalu zatem je eden od urednikov Bloomberga na omrežju X zapisal, da je bilo njegovo sodelovanje ob objavljanju te novice ena največjih časti v njegovi karieri. “Rad imam svoje delo in svoje sodelavce,” je dodal. Urednik je naknadno tvit izbrisal. Prehitro razkritje je namreč sprožilo val ogorčenja drugih medijev, vključno z Wall Street Journalom, ki je novico zadrževal pod embargom – dokler izmenjava ni bila zaključena in so se zaporniki varno vkrcali na ameriško letalo.

Micklethwait se je pisno opravičil vsem ameriškim zapornikom, poleg Gerskovicha še novinarki Alsi Kurmaševi in nekdanjemu marincu Paulu Whelanu. 

Kot smo pisali, so na ameriških tleh pristali prejšnji petek okoli pol šestih zjutraj po našem času. Kot je znano, je trojica del velike izmenjave zapornikov med Zahodom ter Rusijo in Belorusijo. V ZDA so jih pričakali njihovi družinski člani, v delegaciji dobrodošlice pa sta bila tudi ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!