Bo hrvaški otok izgubil svojo znamenito plažo? “Ni več to, kar je bil”

Svet 28. Okt 202411:42 3 komentarji
Zlati rt
Foto: Profimedia

Prebivalci znanega hrvaškega otoka Brač si s peticijo prizadevajo rešiti plažo Zlati rt, ki je v zadnjem času izrazito začela spreminjati svojo obliko. Za spremembe na plaži krivijo tako podnebne spremembe kot število zasidranih plovil ob obali, ki jih prinaša turizem.

Plaža Zlati rt v Bolu na Braču se ob pihanju burje obrne v drugo stran, proti vzhodu, kar domačini pripisujejo predvsem turizmu. Da bi ohranili plažo, so zato na spletu objavili peticijo Rešimo Zlati rt, ob kateri so izpostavili, da fotografije plaže jasno kažejo, kako je plaža v zadnjih nekaj letih popolnoma spremenila znamenito obliko, ki je zaščitni znak mesta Bol.

V peticiji so zapisali, da je do spreminjanja plaže privedlo več dejavnikov. Eden od njih naj bi bil poleg podnebnih sprememb tudi zasidranje velikega števila plovil v neposredni bližini plaže. Kot so pojasnili, se zaradi njih spreminja morsko dno, to pa ima neposreden vpliv na strukturo in prepoznaven videz plaže.

“Zlati rt ni več to, kar je bil, in če ne bomo takoj ukrepali, lahko za vedno izgubimo ta naravni zaklad. Še posebno pomembno je, da ta problem resno vzamejo občani Bola, za katere je turizem glavni vir dohodka, saj ohranjanje Zlatega rta neposredno vpliva na prihodnost lokalne skupnosti in njihovo ekonomsko preživetje,” so opozorili.

Turizem na plaži Zlati Rt
Foto: Profimedia

Ob tem so izpostavili več zahtev. Med njimi so postavitev označenih con za zasidranje, ki bi bile bolj oddaljene od plaže, strožja pravila za zasidranje za vsa plovila v bližini plaže ter jasne kazni za kršitelje.

Plaža Zlati rt je ena najbolj prepoznavnih v Sredozemlju. Leži v bližini mesta Bol na južni strani otoka. Znana je po svoji edinstveni obliki ozkega jezika, ki sega globoko v morje in spreminja obliko glede na morske tokove in veter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje