Bo kandidatk dovolj? Von der Leyen bo nove komisarje predstavila v sredo

Svet 06. Sep 202411:44 2 komentarja
Ursula von der LEYEN
Foto: Profimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo vodstvu Evropskega parlamenta sestavo nove komisarske ekipe predstavila v sredo. Von der Leyen ima težave predvsem pri uresničitvi cilja, da bi bila njena komisarska ekipa spolno uravnotežena.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo v sredo vodstvu Evropskega parlamenta predstavila sestavo svoje nove komisarske ekipe, so potrdili v parlamentu. Nato se bo lahko začel proces zaslišanj komisarskih kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi odbori.

Na povabilo predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola bo von der Leyen prihodnjo sredo zjutraj vodjem političnih skupin predstavila predlog sestave in razdelitve področij v svoji novi komisarski ekipi, je v četrtek zvečer na družbenem omrežju X sporočila tiskovna predstavnica parlamenta Delphine Colard.

Dodala je, da bo ta izmenjava mnenj omogočila začetek procesa zaslišanj komisarskih kandidatov, potem ko bo parlament prejel vso potrebno dokumentacijo.

Seznam komisarskih kandidatov namreč v dogovoru s predsednico oziroma predsednikom komisije uradno sprejme Svet EU, ki ga tudi predloži parlamentu. Nato bo parlamentarni odbor za pravne zadeve pregledal izjave komisarskih kandidatov o finančnih interesih in ocenil, ali obstaja nasprotje interesov.

Kandidate, pri katerih ni nasprotja interesov, bodo zatem zaslišali parlamentarni odbori, pristojni za področja, ki jih bodo kot komisarji pokrivali. Zaslišanja bodo predvidoma potekala oktobra.

Sledilo pa bo še potrjevanje celotne komisije na enem od plenarnih zasedanj Evropskega parlamenta. Po bolj optimističnem scenariju bi se to lahko zgodilo že konec oktobra, bolj verjetno pa na eni od novembrskih sej. Nova komisija bo tako lahko mandat nastopila 1. novembra ali 1. decembra.

Težave zaradi spolne neuravnoteženosti

Sestavljanje prihodnje Evropske komisije torej prehaja v odločilno fazo, pri čemer pa ima von der Leyen težave predvsem pri uresničitvi cilja, da bi bila njena komisarska ekipa spolno uravnotežena. Članice namreč z izjemo Bolgarije niso upoštevale njenega poziva, naj ji pošljejo imeni kandidata in kandidatke. Poleg tega so večinoma predlagale moške, glede na trenutne predloge bi lahko bilo v prihodnji komisiji 10 žensk in 17 moških.

Tomaž Vesel
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Von der Leyen je sicer v sredo poudarila, da je ključno merilo pri sestavljanju komisije kompetentnost kandidatov, prizadeva pa si tudi za geografsko, politično in spolno uravnoteženost. Merilo kompetentnosti po njenih besedah izpolnjujejo nekdanji premierji, ministri, namestniki ministrov, visoki diplomati in visoki uradniki EU.

Kako je to upoštevala pri razdelitvi področij med komisarske kandidate, naj bi bilo torej znano prihodnji teden. Po medijih sicer krožijo različne informacije glede tega, več jih je poročalo, da bodo podpredsedniška mesta poleg visoke zunanjepolitične predstavnice Kaje Kallas iz Estonije zasedli kandidati Francije Thierry Breton, Španije Teresa Ribera in Italije Raffaele Fitto, pa tudi dosedanji izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Glede razdelitve področij med preostale kandidate je medtem še precej neznank, za slovenskega kandidata Tomaža Vesela pa se v medijih omenjajo gospodarska področja in širitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje