Bodo zdravniki odslej predpisovali vrtnarjenje in sprehode? “Zame deluje bolje”

Svet 07. Sep 202409:51 4 komentarji
Vrt
Foto: PROFIMEDIA

Bi nam lahko zdravniki v prihodnje predpisovali vrtnarjenje in sprehode v naravi? Nedavni projekt ugotavlja, da tovrstne dejavnosti blagodejno vplivajo na duševno zdravje, poleg tega pa se "zeleni recept" tudi stroškovno bolj splača.

Med letoma 2021 in 2023 je v Angliji potekal projekt, v katerega je bilo vključenih več kot 8.000 ljudi. Namen je bil oceniti, kako predpisovanje različnih aktivnosti v naravi vpliva na duševno zdravje judi.

Udeležencem so predpisovali sprehode v naravi, vrtnarjenje v skupnosti, sajenje dreves in plavanje v naravi.

Pred nekaj dnevi so predstavili končne rezultate, ki so bili zelo pozitivni. Aktivnosti v naravi so blagodejno vplivale na duševno počutje udeležencev, med drugim so se ljudje počutili bolj srečne, bolj so bili zadovoljni s svojim življenjem, stopnja tesnobe pa se je znatno zmanjšala.

graf
Udeleženci so podali oceno svojega duševnega stanja pred in po sodelovanju v projektu. (Vir: Haywood in drugi – National Evaluation of the Preventing and Tackling Mental Ill Health through Green Social Prescribing Project)

Čeprav tovrsten način zdravljenja ne more vedno nadomestiti drugih načinov zdravljenja, pa je projekt pokazal, da se “zeleni recept” tudi stroškovno bolj splača. Medtem ko deset srečanj na kognitivno-vedenjskih terapijah znaša približno 1.000 funtov (oziroma približno 1.200 evrov), pa zeleni recept stane slabih 600 evrov.

“To je šele začetek,” je dejala profesorica Ruth Garside, ena izmed avtoric poročila. Sedaj so na vrsti oblikovalci politik, je prepričana.

“Povpraševanje je izjemno veliko, tako na strani zdravstvenih služb, kot ljudi, ki ne dobijo pomoči, ki jo potrebujejo,” pa je pojasnila Becca Lovell, prav tako z Univerze v Extru. Zdravstveno osebje in ustanove, ki se ukvarjajo z duševnimi stiskami, so namreč ene najbolj obremenjenih področij v zdravstvu.

“Po aktivnosti s skupino se počutim veselo, srečno, umirjeno,” je dejala ena izmed udeleženk. “Občutek imam, da sem nekaj dosegla in moje počutje se izboljšuje.”

“Zame to deluje bolje kot druga zdravila. Deluje bolje kot kognitivno-vedenjska terapija,” pa je dejala neka druga ženska, ki se spopada s posledicami travme. “Imam svoja svetovanja, ki so zelo dragocena, ampak to je enakovredno,” je dodala.

Za Guardian je spregovorila še zdravnica iz Bristola Marion Steiner, ki je prav tako sodelovala v raziskavi. “Stik z naravo je vseživljenjski vir energije, ki dokazano ugodno vpliva na duševno in telesno zdravje,” je dejala. Vendar pa, kot pravi, številni njeni bolniki zaradi različnih socialnih, osebnih in kulturnih razlogov nimajo dostopa do narave in podobnih aktivnosti. “Tovrstno zdravljenje bi lahko zmanjšalo številne stroške zdravil in zdravljenja v javnem zdravstvenem sistemu. Poleg tega pa naslavlja mnoge potrebe in zmanjšuje tveganja za več bolezni, od sladkorne bolezni do depresije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje