Bolezen opičjih koz v Afriki ni pod nadzorom: potrdili več kot 29.000 primerov

Svet 20. Sep 202413:24 0 komentarjev
opičje koze
Foto: PROFIMEDIA

Bolezen opičjih koz v Afriki za zdaj ni pod nadzorom. Od začetka leta so v 15 afriških državah skupno potrdili več kot 29.000 primerov bolezni in več kot 700 smrti.

Afriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (Africa CDC) je v četrtek sporočil, da bolezen opičjih koz oz. mpox v Afriki ni pod nadzorom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktor afriškega centra CDC Jean Kaseya je v četrtek na redni tedenski novinarski konferenci poudaril, da število okužb z mpoxom v Afriki narašča. V enem tednu je bilo na afriški celini zabeleženih potrjenih 3.000 potencialnih novih primerov bolezni, od začetka leta pa več kot 29.000, pri čemer je umrlo 738 ljudi.

V primerjavi z istim obdobjem lani so imeli za 180 odstotkov več primerov bolezni in 39 odstotkov več smrtnih primerov. “Dovolj je dovolj, to moramo ustaviti,” je še dejal Kaseya.

V Afriko so sicer začela prihajati prva cepiva, kar je okrepilo upanje na uspešnejši boj proti virusni bolezni, vendar se je cepljenje za zdaj začelo le v Ruandi. V Demokratični republiki Kongo, kamor je EU v začetku meseca dostavila prvih 100.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam, bodo začeli cepiti oktobra.

Glavni izziv za DR Kongo in sosednji Burundi, kjer so prav tako zabeležili visoko število primerov mpoxa, je slaba infrastruktura. Veliko krajev je težko dostopnih, zlasti na podeželju pa težavo predstavlja tudi vzdrževanje dovolj hladnih temperatur med prevozom cepiv.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sredi avgusta zaradi izbruhov mpoxa v Afriki razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti. Opičje koze so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 ravno v DR Kongu. Odtlej je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno zlasti na nekatere države v srednji in zahodni Afriki, maja 2022 pa so se primeri okužb opičjih koz, ki povzroča vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!