Bolgari volili že sedmič v treh letih, možnosti za sestavo vlade spet vprašljive

Svet 27. Okt 202421:38 0 komentarjev
bolgarija volitve
Foto: Profimedia

V Bolgariji so danes potekale parlamentarne volitve. Nazadnje so volili pred štirimi meseci, a nobeni stranki ni uspelo sestaviti nove vlade. Tudi tokrat ni jasno, ali bo komu uspelo oblikovati večino.

Stranka Gerb dolgoletnega predsednika bolgarske vlade Bojka Borisova je sodeč vzporednih volitvah relativna zmagovalka današnjih parlamentarnih volitev. Za Bolgare so to bile sedme volitve od aprila 2021, tudi tokrat pa ni jasno, ali bo komu uspelo oblikovati večino.

Gerb naj bi po vzporednih volitvah prejel med 25 in 27 odstotkov glasov. Drugo mesto se obeta proevropski liberalno-konservativni koaliciji Nadaljujemo spremembe – Demokratična Bolgarija (PP/DB) s 15 odstotki glasov, sledi pa proruska desna populistična stranka Preporod, ki naj bi jo podprlo 13 odstotka Bolgarov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Bolgari so se na volišča znova odpravili sredi dolgoletne politične krize in štiri mesece po zadnjih volitvah, ki so jih pripravili po razpadu desnosredinske koalicijske vlade. Po volitvah 9. junija nobeni stranki ni uspelo sestaviti nove vlade. Imenovana je bila začasna vlada pod vodstvom Dimitra Glavčeva.

Spričo volilne utrujenosti so tudi tokrat zabeležili nizko volilno udeležbo. Do 16. ure je volilo le nekaj več kot 26 odstotkov upravičencev, piše bolgarska tiskovna agencija BTA.

Končni izidi bodo znani v nekaj dneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!