Bolivijski predsednik zanika, da je naročil državni udar

Svet 28. Jun 202411:41 1 komentar
Luis Arce, Bolivija, bolivijski predsednik
Luis Arce (Foto: PROFIMEDIA)

Poveljnik vojske, ki je v Boliviji poskušala izvesti prevrat, trdi, da mu je to naročil predsednik države, da bi tako okrepil svojo priljubljenost.

Bolivijski predsednik Luis Arce je včeraj zanikal sodelovanje v zaroti s poveljnikom vojske Juanom Josejem Zunigo, ki je bil v sredo aretiran po spodletelem poskusu državnega udara. Zuniga je namreč pred pridržanjem novinarjem povedal, da mu je pravzaprav Arce naročil, naj izvede vstajo in tako okrepi njegovo priljubljenost, o čemer smo že poročali.

Zuniga je v sredo nad vladna poslopja poslal vojsko s tanki, ki pa se je – med drugim tudi zaradi nasprotovanja ljudi na ulicah – čez nekaj časa umaknila. Po besedah vodje spodletelega udara je nameravala vojska prestrukturirati demokracijo, ki da bo postala prava in ne ta, ki jo 40 let vodi ista peščica ljudi.

Arce je že med zasedbo osrednjega trga v prestolnici La Paz sporočil, da je imenoval novo vodstvo oboroženih sil, proti Zunigi pa da je bila vložena obtožnica, ki ga bremeni terorizma in vstaje proti varnosti in suverenosti države. Medtem je Zuniga novinarjem zatrdil, da mu je pravzaprav Arce naročil, naj izvede vstajo in tako okrepi njegovo priljubljenost.

Bolivijski predsednik je v prvem javnem nastopu po poskusu udara zanikal obstoj dogovora z Zunigo. “Kako bi lahko nekdo ukazal ali načrtoval državni udar,” je dejal Arce.

Notranji minister Eduardo del Castillo je medtem sporočil, da so organi pregona v povezavi s poskusom udara izvedli 17 aretacij, tako v vrstah vojske kot med civilisti.

Poskus državnega udara so obsodile številne vlade držav v regiji in svetu, vključno z Rusijo, ki je ob tem posvarila pred “uničujočim tujim vmešavanjem” v Bolivijo. Podporo ustavnemu redu v južnoameriški državi so izrazil tudi v Bruslju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje