Booking mora v Španiji plačati skoraj pol milijarde evrov kazni

Svet 30. Jul 202414:50 0 komentarjev
BOOKING.COM
Foto: PROFIMEDIA

Spletna platforma za kratkoročno oddajanje nepremičnin Booking mora v Španiji, zaradi izkoriščanja prevladujočega položaja na trgu v zadnjih petih letih, plačati skoraj pol milijarde kazni. Tržni delež Bookinga v Španiji, drugi najbolj obiskani državi na svetu, znaša med 70 in 90 odstotki.

Španski varuh konkurence CNMC je spletni platformi za rezervacijo nastanitev Booking naložil plačilo 413 milijonov evrov kazni zaradi izkoriščanja prevladujočega položaja na trgu v zadnjih petih letih. Gre za najvišjo globo, ki jo je kdajkoli izdal CNMC, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v CNMC, so poslovne prakse platforme Booking povzročile škodo hotelom v Španiji in drugim spletnim ponudnikom, ki konkurirajo tej platformi. “Njeni pogoji poslovanja povzročajo nepravično neravnovesje v poslovnih odnosih s hoteli v Španiji,” so zapisali.

Po ugotovitvah varuha konkurence so z boljšim umeščanjem hotelov z več rezervacijami na platformi Booking.com drugim ponudnikom preprečili vstop na trg ali širitev.

Tržni delež Bookinga v Španiji med 70 in 90 odstotki

Tržni delež Bookinga v Španiji, drugi najbolj obiskani državi na svetu, je v obravnavanem obdobju znašal med 70 in 90 odstotki, podatke CNMC povzema AFP.

Evropska komisija je Booking maja letos uvrstila na seznam digitalnih podjetjih, za katera v EU veljajo posebna pravila.

Njegovo matično podjetje Booking Holdings, ki ima sedež v ZDA, mora tako v pol leta zagotoviti skladnost delovanja spletne platforme z novimi pravili iz akta o digitalnih storitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!