V Ljubljani je umrl Bora Đorđević, pevec skupine Riblja čorba

Svet 04. Sep 202408:41
Bora Đorđević je umrl.
Foto: Riblja Čorba/Facebook

V kliničnem centru v Ljubljani je umrl Bora Đorđević, pevec popularne skupine Riblja čorba. Star je bil 71 let.

“Spoštovani prijatelji, z žalostjo vas obveščamo, da nas je zapustil naš prijatelj in brat Borisav Bora Đorđević. Počivaj v miru, dragi naš Boki. Borisav Bora Djordjević 1. 11. 1952–4. 9. 2024,” je skupina Riblja čorba zapisala na svojem profilu na Facebooku.

Kot poroča srbski Kurir, so ga pred dnevi zaradi hude oblike pljučnice sprejeli v ljubljansko bolnišnico; priključen je bil na respirator. Pevec, glasbenik in tekstopisec je imel težave s pljuči že pred tem, zaradi tega je tudi prestavil novoletni koncert v Nišu, še piše portal.

Borisav Đorđević, v javnosti bolj znan kot Bora Čorba, se je rodil leta 1952 v Čačku v Srbiji. Za glasbo se je zanimal že v mladosti in med šolanjem pel na prireditvah in ustanavljal glasbene skupine. V tem času je večkrat prišel navzkriž z zakonom, zato se je iz Čačka preselil v Beograd, kjer je končal gimnazijo, potem pa se vpisal na pravno fakulteto, ki je ni končal. Poskušal je tudi na igralski akademiji, vendar ni bil sprejet.

Njegovi glasbeni začetki vključujejo sodelovanje v skupinah Suncokret in Rani Mraz (skupaj s prav tako legendarnim Đorđem Balaševićem), v katerih je izpilil svoj glasbeni stil in pristop h glasbenemu ustvarjanju.

Leta 1978 je ustanovil Ribljo čorbo. Ta je zaradi svojstvenega stila in provokativnih besedil hitro postala ena najbolj priljubljenih skupin tako imenovanega jugoslovanskega rocka. Začetek delovanja Riblje čorbe je najbolj zaznamovalo sodelovanje Bore Čorbe in Momčila Bajagića – Bajage. Njuna pot se je po nekaj letih razšla, Đorđević pa je ostal v skupini, ki obstaja še danes. Skupaj s priljubljenostjo skupine so se začele tudi Borove težave z alkoholom, kar je skupaj s provokativnimi besedili, usmerjenimi v tedanjo družbo, povzročilo, da je Đorđević postal eden najbolj kontroverznih glasbenikov v tedanji Jugoslaviji, piše srbski Informer. Ob njenem razpadu je bil obtožen “žalitev jugoslovanskega delavskega razreda”, vendar so bile obtožbe kasneje ovržene.

Med razpadom nekdanje skupne države se je Đorđević postavil na stran srbskih nacionalistov in ob osamosvajanju naše države Slovence označil za “dunajske konjarje” (“bečki konjušari”). Kasneje je postal tudi politično aktiven; leta 2004 je bil svetovalec srbskega kulturnega ministra.

Bora je bil trikrat poročen in ima enega sina. Zaradi ljubezni se je nazadnje preselil v Ljubljano, kjer je zadnjih deset let živel s tretjo ženo, ki jo je spoznal v Sloveniji.

Smrt glasbenika, ki je postal legenda že za časa življenja, je močno odjeknila po vseh državah nekdanje Jugoslavije. Na družbenih omrežjih se od njega poslavljajo mnogi oboževalci Riblje čorbe, pa tudi številni glasbeniki s tega območja, ki so z njim sodelovali ali so se navdihovali nad njegovo glasbo in besedili.

Ob njegovi smrti se je oglasil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. “Odšel je velikan, odšel je naš Bora. S svojimi pesmimi in z veliko ljubeznijo do Srbije nas je zadolžil. Večna slava mu in Bog naj oprosti njegovi duši. Nad cerkvijo Svetega Marka se je zdanilo in tako bo tudi v desetletjih, ki prihajajo,” je na družbenih omrežjih zapisal srbski predsednik.

Bora Đorđević, Aleksandar Vučić, smrt, Instagram, objava
Foto: Zajem zaslona/INSTAGRAM