Pevcu Riblje čorbe izpolnili zadnjo željo: čustven prizor iz rodnega Čačka

Magazin 07. Sep 202413:03 > 15:28
Bora Đorđević je umrl.
Foto: Riblja Čorba/Facebook

V Čačku so pokopali Boro Đorđevića, legendarnega pevca skupine Riblja čorba. V rodnem kraju so se mu poklonili s prav posebno gesto in mu izpolnili zadnjo željo. Pevski zbor gimnazije je na pogrebu zapel kultno pesem Riblje Čorbe "Pogledaj dom svoj, anđele", člani skupine pa niso mogli zadrževati solza.

Potem ko je v sredo v ljubljanskem kliničnem centru umrl Bora Đorđević, član popularne skupine Riblja čorba, so danes pevca pokopali v rodnem kraju Čačak.

V mestu, kjer je odraščal in še kot otrok in mladostnik začel svojo glasbeno kariero, so Đorđeviću izpolnili poslednjo željo.

Niso mu postavili običajnega venca, pač pa so cvetje oblikovali v silhueto dveh kitar, nanj pa zapisali njegovo zadnje sporočilo: “Ne zapravljaj denarja, nisem tako pomemben lik. Prekrižajte dve kitari, naj bo to spomenik”.

Člani Riblje čorbe v solzah

Danes ob 11. uri se je v Kulturnem centru Čačak začela žalna slovesnost, pogreb pa se je začel ob 14.30. Pevski zbor domače gimnazije je zapel kultno pesem Riblje Čorbe “Pogledaj dom svoj, anđele”.

Na pogrebu so se zbrali svojci, prijatelji, številni oboževalci in člani skupine Riblja čorba, ki niso mogli skriti solza.

“V imenu celotne skupine moram povedati nekaj besed ob odhodu našega ljubega Bore. Dragi naš Boki, če misliš, da te ni več, se motiš. Če misliš, da si nas zapustil, se prav tako motiš. Za vedno boš ostal globoko v naših srcih in nikoli ne boš odšel. Imeli smo čast in srečo, da si izbral prav nas, da smo se lahko skupaj družili in ustvarjali glasbo. Rad bi, da pozdraviš Rajka in Miša in da jima poveš, da ju strašno pogrešamo, tako kot bomo tebe. Najdi večni mir, saj si to zaslužiš,” je v čustvenem nagovoru in na robu solz povedal bobnar skupine Vicko Milatović.

Pogreb Bora Đorđevića
Pogreb Bora Đorđevića (Foto: Nenad Nešović/Nova.rs)

Komemoracije se je po poročanju srbskih medijev udeležil tudi srbski minister za kulturo Nikola Selaković. “Đorđević ni pel le o Beogradu in svetu, temveč je s svojimi besedili združil številne generacije v ljubezni do glasbe. V upanju, da bodo iz njegovih besedil in glasbe izšle nove generacije, ki bodo pele in ljubile življenje ter Srbijo, kot jo je on. Slava mu in hvala. Naj nas čuva skupaj z angeli,” je dejal v svojem nagovoru.

Pogreb Bora Đorđevića
Pogreb Bora Đorđevića (Foto: Nenad Nešović/Nova.rs)

Župan Čačka Milun Todorović je pred zbranimi povedal, da je pevec vedno govoril, da je “najprej prebivalec Čačka, potem Srb in šele nato roker”. Dodal je, da si je Đorđević pred dvema letoma sam izbral mesto, kjer bo pokopan. Takrat je rekel, da je mesto dobro, “ker je blizu veliko parkirišče, kjer bodo lahko ljudje parkirali, hkrati pa bodo lahko prišli tudi motoristi”.

Smrt glasbenika, ki je postal legenda že za časa življenja, je močno odjeknila po vseh državah nekdanje Jugoslavije. Na družbenih omrežjih se od njega poslavljajo mnogi oboževalci Riblje čorbe, pa tudi številni glasbeniki s tega območja, ki so z njim sodelovali ali so se navdihovali nad njegovo glasbo in besedili.