Boris Johnson razkril, zakaj naj bi umrla kraljica Elizabeta II.

Svet 01. Okt 202415:57 0 komentarjev
kraljica Elizabeta
Luke MacGregor/REUTERS

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je prekršil kraljevi protokol in v svojih spominih razkril, zakaj naj bi umrla kraljica Elizabeta II.

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je uradno odstopil le dva dni pred smrtjo Elizabete II., septembra leta 2022. V naslednjih tednih in mesecih pa so se pojavila ugibanja, ali je bilo za smrtjo kraljice še kaj drugega kot starost.

Johnson v svoji knjigi spominov razkriva, da naj bi kraljica pred smrtjo zbolela za kostnim rakom. Knjiga bo sicer izšla šele prihodnji teden, informacijo pa je razkril odlomek spominov, ki ga je objavil britanski časnik Daily Mail.

V poglavju se Johnson spominja zadnjih dni predsedovanja vladi, ko je obiskal kraljico v njenem dvorcu Balmoral na Škotskem.

“Že leto ali več sem vedel, da ima eno izmed oblik kostnega raka. Njeni zdravniki so bili zaskrbljeni, saj bi se stanje lahko kadarkoli nenadoma poslabšalo,” piše Johnson.

Kraljica elizabeta
Johnson pri kraljici Elizabeti II., februar 2022 (Foto: PROFIMEDIA)

Njegova zgodba je prva javna navedba visokega vladnega uradnika o tem, kaj bi bil lahko vzrok kraljičine smrti. V mrliškem listu kraljice so kot vzrok smrti navedli starost, piše CNN.

“Bila je bleda in bolj sključena”

V nadaljevanju je Johnson navedel, da mu je kraljičin tajnik Edward Young ob obisku namignil, da se je njeno zdravstveno stanje med poletjem močno poslabšalo. Johnson piše, da je opozorilo takoj razumel.

“Bila je videti bleda in bolj sključena, na rokah in zapestjih pa je imela temne modrice, verjetno od injekcij in infuzij.”

Kljub slabemu počutju je bila kraljica zelo bistra. “Njen um je bil popolnoma nedotaknjen in med najinim pogovorom je tu pa tam pokazala svoj bleščeči nasmeh, ki je dvignil razpoloženje,” je zapisal.

Johnson je v odlomku tudi navedel, da tedenske avdience jemlje za privilegij in balzam. “Izžarevala je takšno etiko služenja, potrpežljivosti in vodenja, da si resnično čutil, da bi, če bi bilo to potrebno, umrl zanjo.”

Palača navedb ne komentira

Buckinghamska palača izdanih knjig o kraljevi družini ne komentira, zato navedb Johnsona ni ne potrdila ne zanikala.

Pokojna kraljica v času svojega življenja z javnostjo ni nikoli delila zasebnih podatkov o svojem zdravju. Drugače je z njenim sinom, kraljem Karlom III. in valižansko princeso Catherine, ki sta letos sporočila, da imata raka.

Johnson ni prvi nekdanji britanski premier, ki se je v avtobiografiji dotaknil tudi odnosov s kraljevo družino, predvsem pokojno kraljico. A njegovi predhodniki – Tony Blair, Gordon Brown in David Cameron – v avtobiografijah niso razkrivali podrobnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!