Britanci s strahom zrejo v jesen: zaradi brexita jim grozi kaos

Svet 10. Jul 202418:00 4 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

Velika Britanija bo po odhodu iz Evropske unije jeseni doživela nov udarec. Potniki, ki bodo vstopili oziroma izstopili iz države v Evropsko unijo, bodo morali namreč opraviti obvezno biometrično registracijo. Ta bo zahtevala skeniranje obraza in odvzem prstnih odtisov. Britanske uradnike pred oktobrom skrbi, da bo nov sistem, za katerega aplikacija še ni končana, povzročil kaos na britanskih mejah.

V Veliki Britaniji bodo po več kot štirih letih po odhodu iz Evropske unije 6. oktobra uvedli biometrično registracijo potnikov (tako imenovani EES-sistem), ki bo za vstop v EU zahtevala skeniranje obraza in prstnih odtisov.

Gre za kritični trenutek, saj bodo Britanci še bolj občutili konec prostega gibanja. To so pred tem intenzivneje občutila podjetja, katerih poslovanje je zaradi ponovne uvedbe carinske politike oteženo.

Prva težava, ki se ob tem pojavlja, je, da aplikacija, ki jo pripravljata EU ter agencija EU za mejno in obalno stražo Frontex, še ni dokončana. Z njo sicer želijo poenostaviti prehajanje meja – prebivalci nečlanic EU bodo namreč registracijo lahko izvedli že pred potovanjem in ne na mejnem prehodu.

Kot piše Guardian, bo uvedba registracije prvi preizkus, kako uspešno bo sodelovanje med Združenim kraljestvom in Evropsko komisijo. Shemo bodo uvedli le tri tedne pred britanskimi jesenskimi počitnicami, ko bodo na mejah trume potnikov. Ker bo treba postopek izvesti osebno v pristanišču ali na postaji, se vrstijo opozorila, da bi lahko nastajali daljši zastoji. “Veliko zaskrbljenost” zaradi uvedbe sistema je pred meseci izrazil tudi britanski zunanji minister David Cameron.

Shemo, ki so jo pripravljali od leta 2017, bi sprva morali uvesti že leta 2021, a so njeno uvedbo večkrat zamaknili. Nazadnje je zanjo zaprosila Francija, ki je zahtevala uvedbo po letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu. Nov postopek registracije bo vstop v evroobmočje za posameznika podaljšal s 45 na 90 sekund.

Brexit
Foto: PROFIMEDIA

Večina Britancev za nov sistem še ne ve

Ljudje, ki bodo vstopali oziroma izstopali iz države z vlakom ali ladjo, bodo morali biometrične podatke posredovati že v Britaniji, tisti, ki bodo državo zapustili z letalom, pa bodo podatke posredovali ob pristanku na evropskih letališčih.

Uvedba EES bo pomenila tudi veliko spremembo za potnike, ki bodo v EU vstopali z vlakom Eurostar. Samo priprava sistema za registracijo potnikov na tem vlaku bo stala okoli 8,5 milijona funtov (dobrih 10 milijonov evrov).

Nedavna raziskava britanskega ministrstva za promet, ki jo povzema Guardian, navaja, da sicer kar 69 odstotkov Britancev še ni slišalo za uvedbo novega sistema vstopa v EU, 15 odstotkov pa jih navaja, da bodo zaradi tega manj potovali.

Britanski uradniki, ki z zaskrbljenostjo zrejo v oktober, navajajo tudi pozitivne plati uvedbe sistema. Med njimi je denimo omejevanje nezakonitih prehodov meja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje