Britanske padalce v Normandiji pričakala francoska carina

Svet 06. Jun 202413:39 2 komentarja
Padalci med spominskim skokom ob 80. obletnici izkrcanja v normandiji
UK MOD Crown/Handout via REUTERS

Ob praznovanju 80. obletnice izkrcanja zaveznikov v Normandiji so v sredo vojaški padalci s skokom počastili dejanja svojih predhodnikov. Britanske vojake pa so ob pristanku poleg aplavza pričakali tudi francoski cariniki.

Na severu Francije se v Normandiji danes že ves dan odvijajo spominske slovesnosti ob 80. obletnici zavezniškega izkrcanja. Poleg formalnih svečanosti ter govorov državnikov in monarhov se na plažah in travnikih te francoske pokrajine odvijajo tudi vojaški mimohodi.

Že v sredo so se na travnik v bližini francoskega kraja Sannerville zgrnile trume vojaških padalcev. Vojaki iz ZDA, Velike Britanije in Belgije so s skokom počastili dejanja predhodnikov, ki so še pred začetkom izkrcanja 6. junija 1944 pristali v zaledju in začeli operacije proti nemški vojski.

Ob pristanku je britanske padalce pričakalo presenečenje. Po pristanku na travniku in pospravljanju padala so se morali, še preden so lahko odložili težko vojaško opremo, ustaviti pri mizi francoskih carinikov. Po spletu so tako zakrožili posnetki vojakov, otovorjenih s padalom in nahrbtnikom, ki po žepih iščejo dokumente.

British paras jumping into Normandy are greeted by French customs
byu/snfssmc ineurope

Poveljnik 16. brigade britanskih padalcev Mark Berry je za britanski tabloid Sun dejal, da česa takšnega še niso doživeli. “Toda glede na kraljevski sprejem, ki smo ga bili deležni od vseh ostalih, je to le majhna cena za vstop v Francijo,” je še dodal.

Ob začasni carinarnici pa se ni bilo treba ustaviti vsem vojakom. Belgijskim padalcem kot prebivalcem Evropske unije in schengenskega območja seveda dokumentov ni bilo treba kazati, medtem ko so njihovi ameriški kolegi svoj spominski polet začeli v Franciji in so identifikacijo opravili že ob prihodu. “Padalci so bili vnaprej obveščeni, tako da ni bilo presenečenj,” je za Sun povedal vodja regionalnega carinskega urada Jonathan Monti.

Britanski padalci na carini Britanski padalci na carini
Foto: PROFIMEDIA
Britanski padalci na carini Britanski padalci na carini
Foto: PROFIMEDIA
Britanski padalci na carini Britanski padalci na carini
Foto: PROFIMEDIA
Britanski padalci na carini Britanski padalci na carini
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje