Britanski kirurg med operacijo uporabil kar žepni nož, s katerim si reže sadje

Svet 03. Okt 202410:23 0 komentarjev
Bolnišnica Sussex
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Britanski kirurg je pri nujni operaciji namesto skalpela uporabil žepni nož, s katerim si pri malici običajno reže sadje, saj naj ne bi našel sterilnega skalpela. Dejanja kirurga, ki je bil zaradi malomarnosti že večkrat pod drobnogledom internih preiskav, so bila "zunaj normalnih postopkov", je komentirala bolnišnica.

V enem od urgentnih centrov angleške državne zdravstvene službe (NHS) je kirurg namesto skalpela pri operaciji uporabil žepni nož, saj naj ne bi našel sterilnega skalpela, poroča BBC.

Kirurg, čigar ime BBC ne navaja, je bolnika operiral v susseški bolnišnici v Brightonu. Ker ni našel skalpela, je v njegove prsi zarezal z žepnim nožem, s katerim si je pri malici običajno rezal sadje.

Bolnik je preživel, a sodeč po internih dokumentih bolnišnice so kirurgovi kolegi njegovo določitev označili za vprašljivo in bili zelo presenečeni, da ni našel skalpela.

Po navedbah susseške univerzitetne bolnišnice je bila operacija sicer urgentna, a so bila kirurgova dejanja “zunaj normalnih postopkov”.

“Presenečen sem in zgrožen. Žepni nož ni sterilen, ni operacijski instrument, kirurški komplet pa je moral biti tam,” se je na dogodek za BBC odzval britanski profesor Graeme Poston, nekdanji kirurg in izvedenec na področju medicinske malomarnosti.

Policija omenjeno bolnišnico po poročanju BBC sicer preiskuje zaradi vsaj 105 primerov domnevne medicinske malomarnosti, grozijo ji tudi obtožbe na račun več ubojev iz malomarnosti.

Zaradi zapletov po operaciji nedavno umrli trije bolniki istega kirurga

Kot je izvedel BBC, je isti kirurg v zadnjih dveh mesecih izvedel tri domnevno rutinske operacije, po katerih so vsi trije bolniki v kratkem umrli.

Po vrsti internih preiskav je NHS ugotovil, da so bili neprimerno oskrbovani.

Ena bolnica “bi lahko preživela, če ne bi nastali postoperativni zapleti”. Njena hčerka ne razume, kako je lahko njena mati umrla: “Nihče nam ni mogel povedati, zakaj operacija ni bila uspešna.”

Možnost za smrt po tovrstnih operacijah je sicer enoodstotna, je še navedel Poston.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!