CNN: Ukrajinsko vodstvo jezno zaradi objave tajnih dokumentov

Svet 10. Apr 202312:59 > 18:08 14 komentarjev
Ukrajina jezna zaradi objave dokumentov
Profimedia

Ukrajinsko vodstvo je po poročanju ameriške televizijske postaje CNN jezno zaradi objave domnevnih tajnih dokumentov ZDA o ruski vojaški agresiji. V Kijevu so zato že spremenili nekatere vojaške načrte, poroča CNN, ki se sklicuje na vire blizu ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu.

Na spletu so se konec prejšnjega tedna pojavili domnevni zaupni ameriški vojaški dokumenti o Ukrajini, objavljeni pa so bili tudi dokumenti o Kitajski, Bližnjem vzhodu, vojaških razmerah v indijsko-tihomorski regiji in terorizmu. Dokumenti o Ukrajini so med drugim vsebovali podatke o stanju ukrajinske protizračne obrambe.

ZDA naj bi vohunile za Zelenskim

Ukrajinski uradniki so v petek za tiskovno agencijo Reuters sicer zatrdili, da objavljeni dokumenti vsebujejo izmišljene informacije in so videti kot ruska dezinformacijska kampanja. Ameriški uradniki medtem poskušajo najti vir uhajanja zaupnih dokumentov, ki podrobno opisujejo številne teme, še poroča Reuters.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je zatrdil, da strateški načrti Ukrajine ostajajo nespremenjeni, vendar se lahko konkretnejši taktični načrti vedno spremenijo.

“Obstajajo strateške naloge, ki so nespremenljive, operativni in taktični scenariji pa se nenehno izpopolnjujejo na podlagi ocene razmer na bojišču, zagotavljanja virov, obveščevalnih podatkov o sovražnikovih virih itd.,” je dejal Podoljak.

Po navedbah poročila dokumenti kaže, da so ZDA vohunile tudi za ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. To ni presenečenje, vendar so ukrajinski uradniki globoko razočarani zaradi uhajanja podatkov, piše CNN, ki se sklicuje na osebo blizu ukrajinskega predsednika. Po poročanju številnih ameriških medijev dokumenti dokazujejo, kako globoko washingtonske obveščevalne službe preverjajo tudi svoje zaveznike.

ukrajina protizračna obramba
Profimedia

Dokumenti prirejeni v korist Rusije?

New York Times je na primer s sklicevanjem na dokumente poročal o slabostih ukrajinske zračne obrambe. Da bi se lahko uprli ruskim napadom, bi jo bilo treba okrepiti. Ukrajina že dolgo zahteva več streliva in orožja za vojno proti Rusiji.

Rusija medtem meni, da so objavljeni dokumenti še en dokaz vpletenosti ZDA in zveze Nato v vojno v Ukrajini. Vendar še vedno ni jasno, kdo je objavil dokumente, vključno z dokumenti ameriških obveščevalnih služb, in ali so pristni. Nekateri analitiki so dokazali, da so bili fotografirani dokumenti prirejeni v korist Rusije, še poroča dpa.

CNN je na primer s sklicevanjem na dokument poročal, da naj bi bilo med vojno doslej ubitih 43.000 ruskih vojakov. Na ukrajinski strani je bilo po navedbah poročila 17.500 mrtvih. Po mnenju strokovnjakov je bilo v prirejenih različicah dokumentov, ki so se pojavile na ruskih kanalih, število ubitih Rusov za polovico manjše, medtem ko je bilo število ubitih Ukrajincev večje kot v izvirni različici.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dogajanje z dokumenti danes označil za precej zanimivo. “Vsi jih preučujejo, analizirajo in o njih na široko razpravljajo,” je dodal. Na vprašanje o morebitni vpletenosti ruskih služb v objavo je dejal, da tega ne more komentirati. “Vsi vemo, da gre spet za to težnjo, da se za vse, vedno in povsod, krivi Rusijo in da se vse pripisuje Rusiji,” je dejal.

Ukrajina, uničena hiša
Profimedia

Britanski obveščevalci: Rusija okrepila napade v regiji Doneck

Ruska vojska v zadnjih sedmih dneh okrepila napade v okolici mesta Marinka, ki leži 20 kilometrov jugozahodno od regije Doneck, kažejo informacije britanske obveščevalne službe. Močno topniško obstreljevanje je prizadelo tudi Herson na jugu države, glavno žarišče spopadov pa naj bi bilo še vedno na območju Bahmuta, pa so sporočili iz Kijeva.

Po podatkih britanskih obveščevalnih služb je ruska vojska v zadnjih sedmih dneh okrepila napade v okolici mesta Marinka, ki leži 20 kilometrov jugozahodno od regije Doneck, je v poročilu danes zapisalo britansko obrambno ministrstvo. Ukrajinska vojska pa je danes sporočila, da je od nedelje odbila 60 napadov in sestrelila šest brezpilotnih letal.

Ruske sile so bile najbolj aktivne na območju Donecka. Močno topniško obstreljevanje je prizadelo tudi Herson na jugu države, glavno žarišče spopadov pa naj bi bilo še vedno na območju Bahmuta v regiji Doneck, je še sporočil generalštab v Kijevu.

Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil na vzhodu, general Oleksander Sirski, je obtožil Rusijo, da na območju Bahmuta uporablja taktiko požgane zemlje, podobno kot v Siriji. “Stavbe in položaje uničujejo z zračnimi napadi in artilerijskim ognjem. Razmere so težke, vendar pod nadzorom,” je dejal.

Dodal je, da so ukrajinske enote junaško prestale rusko ofenzivo v Bahmutu in da jim je uspelo izčrpati enote ruske zasebne vojske Wagner, tako da je bil sovražnik zdaj prisiljen uporabiti posebne sile redne ruske vojske.

Bahmut
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Njegovi komentarji so v nasprotju z izjavami vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina, ki je nedavno dejal, da njegove enote v Bahmutu napredujejo in da imajo ukrajinske enote težave zaradi izgube oskrbovalnih poti.

Ukrajinsko vodstvo vztraja, da se Bahmutu ne bo odpovedalo, saj bi to moskovskim enotam omogočilo nadaljnje napredovanje v notranjost države, še poroča dpa.

Doneck je največje mesto v istoimenski regiji, ki so jo separatisti, ki jih podpira Moskva, razglasili za neodvisno ljudsko republiko. Medtem je Moskva to območje anektirala v nasprotju z mednarodnim pravom. Za nadzor nad mestom Marinka, od koder vodijo pomembne prometne poti, se ruska vojska bori že od leta 2014, in je v veliki meri uničeno zaradi raketnega obstreljevanja, navaja britansko poročilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje