Britanski radikalni islamistični pridigar mora v zapor za najmanj 28 let

Svet 30. Jul 202417:26 0 komentarjev
Anjem Choudary
Anjem Choudary (Foto: PROFIMEDIA)

Enega najbolj znanih radikalnih islamističnih pridigarjev v Združenem kraljestvu je londonsko sodišče obsodilo na najmanj 28 let zapora. Iz zapora bo prišel šele pri 85 letih.

Sodišče v Londonu je danes Anjema Choudaryja, enega najbolj znanih radikalnih islamističnih pridigarjev v Združenem kraljestvu, obsodilo na najmanj 28 let zapora zaradi vodenja prepovedane teroristične organizacije, povezane z več smrtonosnimi napadi v zadnjih letih.

Potem ko so 57-letnega bivšega odvetnika Choudaryja, ki se je rodil v Pakistanu, v Veliki Britaniji leta 2010 prvič zaprli zaradi podpore džihadistični skupini Islamska država, bo po tokratni skupni preiskavi Združenega kraljestva, ZDA in Kanade verjetno preživel preostanek življenja za rešetkami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče v Woolwichu v Londonu ga je danes obsodilo na najmanj 28 let zapora, potem ko ga je prejšnji teden spoznalo za krivega, da je od leta 2014 vodil organizacijo Al-Muhajiroun (ALM), ki je od leta 2010 v Združenem kraljestvu prepovedana.

Leta 1996 jo je ustanovil klerik Omar Bakri Muhamad s ciljem vzpostavitve islamskega kalifata v Veliki Britaniji. Vpletena je bila v vrsto napadov v Londonu, tudi na londonskem mostu leta 2017, v katerem je umrlo osem ljudi, in v umor britanskega vojaka Leeja Rigbyja leta 2013. Sedaj obstaja pod drugimi imeni.

Iz zapora, ko bo star 85 let

Ob upoštevanju časa, ki ga je Choudary preživel v priporu, ga bodo iz zapora izpustili šele, ko bo star 85 let, je ob izreku kazni danes poudaril sodnik Mark Wall. Dolžino kazni je utemeljil z njegovo osrednjo vlogo pri vodenju teroristične organizacije, ki je nameravala z nasilnimi sredstvi razširiti šeriatsko pravo v čim večjem delu sveta, in radikalizaciji mladih moških.

Po poročanju britanske BBC je obsojen zato, ker je po prestani več kot petletni zaporni kazni zaradi podpore Islamski državi v Siriji začel leta 2021 znova obnavljati mrežo. Za privržence je organiziral spletna predavanja v Severni Ameriki. V njegove spletne pogovore, v katerih je promoviral džihadistično ideologijo, pa so se infiltrirali uslužbenci kanadskih in ameriških varnostnih služb.

Sodnik Wall je danes dejal, da je Choudary v približno 30 predavanjih člane Društva islamskih mislecev, ki je kodno ime za mrežo ALM, spodbujal h konfliktnemu pridiganju in nasilnim dejanjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!