Brodolom ob francoski obali: “Najsmrtonosnejša tovrstna nesreča letos”

Svet 03. Sep 202419:36 > 19:49 0 komentarjev
Brodolom ob severni francoski obali v bližini kraja Boulogne-sur-Mer
Brodolom ob severni francoski obali v bližini kraja Boulogne-sur-Mer (Foto: PROFIMEDIA)

Pri poskusu prečkanja Rokavskega preliva na poti do Anglije je danes umrlo najmanj 12 prebežnikov, potem ko se je njihov čoln prevrnil ob obali severne Francije, je sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin. Po navedbah reševalcev so iz vode potegnili več deset ljudi. Več naj bi jih bilo v kritičnem stanju.

Brodolom se je zgodil ob severni francoski obali v bližini kraja Boulogne-sur-Mer. Utonilo je najmanj 12 ljudi, še dve osebi pa pogrešajo, je na omrežju X sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Vir blizu preiskave je pred tem dejal, da so med preminulimi trije mladoletniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju BBC je med smrtnimi žrtvami tudi nosečnica.

Francoske pomorske oblasti so sporočile, da pri mestu Le Portel nedaleč od Boulogne-sur-Mer poteka velika reševalna operacija. Iz vode so rešili 53 ljudi, nekatere so oskrbeli zdravniki nujne medicinske pomoči.

V reševalni akciji sodelujejo helikopterji francoske mornarice, ribiške ladje in vojaška plovila. Na poti na kraj nesreče naj bi bil tudi notranji minister Darmanin.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin
Francoski notranji minister Gerald Darmanin (Foto: PROFIMEDIA)

Minister je danes pozval k dogovoru o migracijah med EU in Veliko Britanijo. Evropska unija bi si morala prizadevati za ponovno vzpostavitev tradicionalnega odnosa na področju migracij z Londonom, je dejal Darmanin. Ob tem je pripomnil, da britanska sredstva za preprečevanje nezakonitih migracij, ki jih prejme Francija, pokrijejo tretjino tega, kar potrebujejo.

V okviru dogovora med državama je namreč Velika Britanija namenila Franciji 541 milijonov evrov, ki naj bi omogočili dodatno zaposlovanje policistov, ki bi nadzorovali obalo ob Rokavskem prelivu.

Britanska notranja ministrica Yvette Cooper je danes nesrečo označila za grozljivo in tragično. Ob tem se je zavzela za okrepljen boj proti tolpam, ki tihotapijo ljudi ter okrepljen obmejni nadzor.

To je najsmrtonosnejša tovrstna nesreča v tem letu. Skupaj z današnjo nesrečo je od januarja ob poskusu prečkanja Rokavskega preliva življenje izgubilo več kot 30 ljudi.

Brodolom ob severni francoski obali v bližini kraja Boulogne-sur-Mer
Brodolom ob severni francoski obali v bližini kraja Boulogne-sur-Mer (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!