Bruselj bo Zahodnemu Balkanu namenil dobro milijardo evrov

Svet 02. Jul 202421:12 0 komentarjev
Roberta Metsola in Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Evropska komisija je danes napovedala nov naložbeni sveženj za regijo Zahodnega Balkana, s katerim bi lahko spodbudili naložbe v višini 1,2 milijarde evrov. Podprli bodo naložbe v oskrbo z vodo, upravljanje odpadnih voda, železniški promet ter zeleno preobrazbo malih in srednje velikih podjetij v regiji.

Sveženj v višini 1,2 milijarde evrov vključuje 300 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev iz instrumenta za predpristopno pomoč, prispevke držav članic EU in Norveške, posojila mednarodnih finančnih institucij ter prispevke gospodarstev Zahodnega Balkana, so navedli na Evropski komisiji.

S temi sredstvi bodo podprli projekte obnove sistemov oskrbe z vodo in sanitarno infrastrukturo v Črni gori ter Bosni in Hercegovini. Namen svežnja je tudi podpreti gradnjo hitre železniške povezave med Beogradom in Veliko Plano v Srbiji.

Poleg tega je namenjen podpori gospodarstvu v celotni regiji. Vzpostaviti nameravajo instrument za spodbujanje inovacij in zelene preobrazbe tamkajšnjih podjetij.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila pomen že šestega naložbenega svežnja v okviru 30 milijard evrov vrednega naložbenega načrta za Zahodni Balkan, sprejetega oktobra 2020.

“Naši zahodnobalkanski partnerji gradijo svojo evropsko prihodnost. Te naložbe bodo skupaj s potrebnimi reformami in dostopom do našega notranjega trga njihova gospodarstva pripravila na pridružitev uniji,” je povedala.

V okviru načrta so doslej odobrili 5,4 milijarde evrov nepovratnih evropskih sredstev, s katerimi bi lahko spodbudili naložbe v skupni vrednosti 17,5 milijarde evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!